U Međimurju novi pomor pčela

19.04.2022.

15:40

Autor: Hina/HRT

Pomor pčela u Međimurju

Pomor pčela u Međimurju

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Na području Preloga u Međimurskoj županiji dogodio se novi pomor pčela, a otrovano je oko 17,5 milijuna jedinki, rekao je u utorak Hini predsjednik međimurske Udruge pčelara 'Agacija' Željko Trupković, koji smatra da je uzrok uporaba pesticida i insekticida.

Uzrok pesticidi?


Novi se pomor pčela u Međimurskoj županiji dogodio nepune dvije godine nakon što su u pet naselja u Međimurju uginuli deseci milijuna pčela.


Prema dosad prikupljenim podacima, stradale su pčele u oko 350 košnica, a Trupković smatra da uzrok nisu bolesti pčela.


- U ovo vrijeme najpoznatije bolesti pčela, a to su varroa i američka gnjiloća, nemaju veze s time. Mislim da nema što drugo biti uzrok nego pesticidi, dodao je.


Smatra da tako veliku štetu nisu napravili samo voćari uporabom insekticida nego daleko većim dijelom poljoprivrednici neadekvatnom i nepravilnom uporabom pesticida pri tretiranju uljane repice.


Trupković je dodao da proizvođači uljane repice imaju na raspolaganju sve manje insekticida koji su, ocijenio je, većinom neučinkoviti.


- Pitanje je ide li netko u tom slučaju, pošto nema odgovarajući pesticid, za nečim ilegalnim. Može se i to dogoditi, nadam se da će analize to utvrditi jer su navodno uzroci uzeti, rekao je predsjednik međimurskih pčelara.


Grabant: Ovo je katastrofa, neće biti meda


Među pčelarima koji su pretrpjeli veliku štetu je Ervin Grabant iz Preloga, koji ima 51 košnicu, a u njima pčele i dalje ugibaju.


- To će trajati još nekoliko dana, a sad su ih počele i ose ubijati i moglo bi se dogoditi da sve ode do kraja. Za mene je ovo stvarno katastrofa i nije riječ samo o novcu, kazao je Grabant dodavši da je najgore od svega što neće biti meda.


Prema Grabantovim riječima, jedno pčelinje društvo stoji 100 eura, košnica dodatnih 50 eura, a ako je dobra paša, dobije se 40-50 kilograma meda po košnici. Kada se sve zbroji, ukupna bi šteta mogla biti veća od 200 tisuća kuna.


- Valjda će ljudi shvatiti da ako nestane pčela, u roku od tri godine nema života na Zemlji, a ovdje nisu stradale samo pčele, nego su stradali i kukci koji oprašuju, naglasio je Grabant.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!