Ponos Hrvatske: oni su heroji potresa

19.02.2021.

08:35

Autor: Snježana Bačić/Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

Dinko Radučević, Petrinja

Dinko Radučević, Petrinja

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

I ove godine dnevni list 24 sata i Hrvatska radiotelevizija dodjeljuju nagradu "Ponos Hrvatske". Hrabre, dobre i poštene nagradit ćemo 16. put! Svečanost dodjele održat će se 23. veljače na Prisavlju u Studiju 10, a moći ćete je pratiti u izravnom prijenosu na HTV2 od 20:10. Ove godine u posebnoj kategoriji "Heroji potresa" bit će nagrađeni oni koji su pomagali u najtežim danima nakon potresa u Zagrebu 22. ožujka i potresa koji je 29. prosinca pogodio Petrinju, Glinu, Sisak i okolna mjesta.

Samo nekoliko minuta nakon razornog potresa 29. prosinca zajednički je zakucalo srce nacije. Gotovo da nema kutka u Hrvatskoj gdje se ljudi nisu digli na noge. Pomoć su slali i oni kojima je do jučer i samima trebala. Dali su zadnje što su imali. Ostali su se uputili ravno među ruševine na Banovini.


- Taj dan vozio sam svoju kćer u grad, okrenuo sam se i krenuo prema kući. Osjetio sam jak potres, sve se rušilo. Krenuo sam trčati gdje sam ostavio svoje dijete. Nažalost, naišao sam na drugu curicu, koju su zvali Lala. Oživljavao sam je, ali nisam joj mogao pomoći, prisjeća se Dinko Radučević iz Petrinje.


Denis Bernobić iz Poreča organizirao je prijevoz kamp-kućica za potresom pogođena područja.


- Prvi konvoj je bio 21, 22 kamp-kućice, drugi je bio 60, pa treći 75... Pridružili su se prijatelji, DVD-ovci, poznanici iz cijele Istre, kaže.

Galerija
Denis Bernobić, Poreč, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
Dinko Radučević, Petrinja, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTPetar Pavlić, Zagreb, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTMarijana Jadro, Zagreb, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTJurica Gospodnetić, Split, i Danijela Bunčić, Petrinja, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ne možemo nagraditi sve dobre ljude koji su pomagali u najtežim danima nakon potresa koji su prošle godine pogodili najprije Zagreb, a zatim Petrinju i mnoga mjesta u tri županije, ali neke od njih nikako ne možemo zaobići. Ta smo lica upoznali putem medija i društvenih mreža.


- Nakon potresa u ožujku donirali smo hranu za sugrađane, potrebite obitelji koje su stradale u potresu. Preko društvenih mreža smo kontaktirali i ostale ugostitelje da nam se pridruže u toj akciji, rekao je Petar Pavlić iz Zagreba.

- Nisam nakon potresa mogla ostati sjediti u stanu, tako da sam svoje dijete poslala na čuvanje kod bake i djeda i imala sam potrebu otići pomoći ljudima na bilo koji način. Nisam profesionalni kuhar, ali razmišljala sam da mogu pomoći oko pripreme hrane, dijeljenja hrane, pakiranja, čišćenja - na bilo koji način, rekla je Marijana Jadro iz Zagreba.

Pomaganje stradalima spojilo je Juricu Gospodnetića iz Splita i Danijelu Bunčić iz Petrinje.

- Kad sam u medijima vidio kakva je situacija, što se dogodilo u Petrinji, s par prijatelja odmah sam odlučio krenuti prema gore, pomoći ljudima, pomoći narodu. Došli smo gore, pomagali što smo god mogli pomoći. U jednom trenutku upoznao sam Danijelu, pomagali smo tad skupa, skupa smo išli po terenu, pomagali ljudima, razvijali jednu lijepu slatku priču koja još uvijek traje i za koju se nadam da će trajati što duže, kaže Jurica.

Ujedinjeni, hrabri, odlučni. Iako je i dalje treslo gotovo svake minute, ništa im nije bilo teško. Samo da se barem malo olakša noćna mora tisuća ljudi. Oni koji su ostali bez svega, imali su samo jednu riječ za njih - heroji. Bit će nam čast zahvaliti im i dodijeliti nagradu Ponos Hrvatske, 23. veljače, i to u posebnoj kategoriji "Heroji potresa".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!