Rast broja hospitaliziranih zahtijeva dodatne COVID smještajne kapacitete

21.08.2021.

13:17

Autor: Dajana Šošić /Dnevnik u podne/IMS/HRT/I.B.

dr. Zoran Barušić

dr. Zoran Barušić

Foto: HTV / HRT

Među najugroženijim skupinama svakako su naši stariji sugrađani - tako zabrinjava vijest iz jednog zagrebačkog doma za starije o 22 novozaraženih koronavirusom. Ispred Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu Dajana Šošić razgovarala je sa zamjenikom ravnateljice te klinike dr. Zoranom Barušićem. 

- Trenutno stanje je takvo da zadnjih tjedan dana imamo postupni porast hospitaliziranih Covid pozitivnih bolesnika. Trenutno ih je u klinici 49 i to nalaže kontinuirano traženje rješenja u smislu osposobljavanja dodatnih Covid smještajnih kapaciteta, tako da u ovom trenutku imamo i 38 non Covid bolesnika koji također zahtijevaju adekvatnu zdravstvenu skrb i činimo sve da pružimo adekvatnu zdravstvenu skrb i jednima i drugima, naglasio je.

- Klinička slika kao i uvijek varira od onih najblažih do težih koji zahtijevaju praktički sve mjere intenzivnoga liječenja s izuzetkom da trenutno u ovom času nemamo nijedno hospitalizirano Covid pozitivno dijete. Ostali pacijenti su svih životnih dobi, dakle širokog raspona. Radi se mahom necijepljenim pacijentima, vrlo je mali broj cijepljenih, rekao je.

- U ovom su trenutku četiri osobe pozitivne na koronavirus iz Doma za starije osobe Trešnjevka, a koje su zahtijevale bolničko liječenje, smještene u našoj klinici. Oni su takvog zdravstvenog stanja koji je sukladan i njihovoj starijoj životnoj dobi. Zasad su stabilno i osim potrebe za kisikom i ostalim simptomatskim mjerama, u ovom trenutku nema potrebe za nekim intenzivnijim mjerama liječenja, istaknuo je.

- O trećoj dozi cjepiva se jako puno priča i u svijetu i kod nas i sasvim je sigurno da će se grupirati određene kategorije stanovništva gdje će treća doza trebati biti primijenjena. Svakako da će jedna od populacija biti i štićenici Domova za starije i nemoćne, kazao je dr. Barušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!