Porazni rezultati na Medicinskom fakultetu: "Nećemo snižavati kriterije"

13.09.2021.

20:00

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/B.A./HRT

Medicinski fakultet u Zagrebu

Medicinski fakultet u Zagrebu

Foto: Dnevnik / HRT

Jedan od najprestižnijih domaćih fakulteta prvi put u 20 godina nije popunio upisnu kvotu. Na zagrebačkom Medicinskom fakultetu ostalo je prazno 13 mjesta. Naravno da se postavlja pitanje zašto - jer kandidata nije nedostajalo. I na ljetnom i na jesenskom roku za jedno se mjesto na studiju medicine borilo njih četvero...

Brojevi su porazni. Od 967 kandidata na ljetnom roku, 274 su prešla prag. A na jesenskom je uspješno bilo 46 kandidata od njih 174 koji su polagali prijamni ispit. Dora Bedenic bila je među najboljih sto, kaže da je državna matura bila dječja igra prema trosatnom prijamnom ispitu za studij medicine.


- U jednom trenu kemija je doslovno bila samo pogađanje. Sveukupno, prijemni je bio stvarno težak, kaže ova brucošica.


- Zadnjih pol sata glava je stvarno bila, ono... Razmišljala sam više o životnim pitanjima nego o pitanjima s prijemnog, dodaje.


Dekan Marijan Klarica to bi drukčije rekao: 55 % točnih odgovora za prolaz na Medicinskom fakultetu nije previše, nego je 25 % za prolaz na državnoj maturi premalo. Naučili su to na primjeru jedinog naraštaja upisanog bez prijamnog ispita.


- Nekoga naučiti da mu je dovoljno 20 % dovoljno, to je vrlo loša poruka. Mi na medicini ne namjeravamo snižavati kriterije, to je ono najvažnije što želim reći, poručuje Klarica.

"Oni koji su se stvarno pripremali, oni su i položili"


Selekcija je stroga, ali opravdano. 80 % upisanih brucoša zagrebačkog Medicinskog fakulteta u roku završava studij. Kandidata očito ne manjka, pa se nepopunjena kvota pripisuje pandemijskom obrazovanju.


- Ta generacija, s obzirom na to da je imala dvije godine manjka, možda je trebala malo dulje pripremno razdoblje. I to se sad, evo, vidi. Oni koji su se stvarno pripremali, oni su i položili, kaže Klarica.


- Definitivno je online škola utjecala na rezultate. Znam po sebi, nisam toliko učila i nisam toliko pratila nastavu, kaže Dora Bedenic.


Ponovi li se problem s upisima budućih liječnika i dogodine - u komori su uvjereni - fakulteti će znati balansirati između kriterija selekcije i velike potrebe za liječnicima.


- Mogu reći da nam je svaki liječnik važan, pa tako i svaki budući liječnik, svaki student medicine, a posebno u kontekstu da je od ulaska u EU gotovo tisuću naših liječnika napustilo Hrvatsku, kaže Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.


I dodaje - glavna bi nam misija trebala biti - zadržati ih u našoj zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!