U posljednjih 8 godina zatvoreno je 105 područnih škola

19:35 / 12.09.2021.

Autor: Sunčica Findak/T.V./Dnevnik/HRT/Hina

Sve je više zatvorenih škola

Sve je više zatvorenih škola

Foto: HTV / HRT

Sunčica Findak, u sklopu nove rubrike u Dnevniku - "I mi idemo u školu", istražila je koji su razlozi zatvaranja područnih škola u malim mjestima. U 8 godina zatvorilo ih se 105, samo ove školske godine njih 20.

Godinama su upravo male područne škole mnogim obrazovnim politikama - bile na piku. Objašnjenja su bila kako nisu isplative za mali broj učenika, kako treba plaćati čitav pogon od učitelja, režija..Kako bi bilo bolje da taj mali broj djece ide u matične škole itd. I naravno, ako se godinama tako nešto sluša - malo pomalo i dogodi se. Škola koja život znači za jedno malo mjesto - ipak se zatvori. Ove godine njih 20.

I područna škola Dubovec jedna je od područnih škola koja je ove godine privremeno zatvorila svoja vrata. Škola se zatvorila nakon 80 godina, a nekada je imala više od 100 učenika.

- Škola je ostala na jednoj učenici obzirom da je 4 učenika otišlo u matičnu školu u 5 razred. U dogovoru sa roditeljima i Krapinsko zagorskom županijom kao osnivačem dogovoreno je da djevojčica pohađa područnu školu Dobri Zdenci koja je 5 kilometara udaljena od Dubovca, kaže Sanja Knezić, ravnateljica OŠ Matije Gupca Gornja Stubica.

Nije ni u toj područnoj školi bolja situacija- mora se nešto poduzeti zabrinuta je učiteljica Marica koja tu radi već 30 godina nekada je tu i stanovala.

- Škola je počela 1929 s radom i tada je imala 420 učenika, a danas nakon 90 godina došli smo na 7 učenika, ističe Marica Dubovečak, učiteljica OŠ Matije Gupca Gornja Stubica - PŠ Dobri Zdenci.

U posljednjih 8 godina u Hrvatskoj je zatvoreno 105 područnih škola, u prosjeku svake dvije godine 20 škola. I škola Sveti Križ Začretje izgubila je jednu područnu školu- Kozjak. Zatvorila se nakon 65 godina rada, nekada je imala više od 100 djece, zatvorena je prošle godine- privremeno.

- Vidjet ćemo koliko će to privremeno trajati, rekao je Neven Gradečak, v.d. ravnatelja OŠ Sveti Križ Začretje.

Petero je djece upravo iz Kozjaka i moglo je ove godine ići tu u školu, ali kaže, roditelji su odlučili drugačije.

- Naravno da bi škola mogla biti i dalje da su roditelji htjeli upisati djecu u područnu školu. Ali smatrali su da je to bolje rješenje voziti djecu kombijem u matičnu školu, kaže Gradečak.

Najčešći razlozi roditelja za takvu odluku doznajemo su: veća škola, veća sredina i bolja socijalizacija njihove djece. I tako mala mjesta ostaju bez svojeg velikog aduta za budućnost i oživljavanje kraja- škole.

Prije osam godina područne škole polazilo je 37 tisuća , a danas 29 tisuća učenika. I matične škole drastično gube učenike. Nije samo izlika da se rađa manje djece, nego se zatvraju oči i pred činjenicom da brojne obitelji odlaze iz Hrvatske. Ne poduzme li se nešto mogle bi u skoroj budućnosti i mnoge matične škole, postati područne. A što dalje? Bolje da i ne razmišljamo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!