Poruka premijera ekstremnim političarima

08.11.2018.

13:57

Autor: HRT

default error photo
"Nećemo uopće podilaziti onima koji su na krajnjem spektru i koji svojom retorikom vuku hrvatsko društvo nazad. Oštro ću se boriti protiv toga i nema te cijene koju nećemo za to ponijeti", kazao je.
Nakon što je u govoru na Kongresu EPP-a u Helsinkiju oštro osudio populizam, premijer Andrej Plenković novinarima je kazao kako je to njegova politika od kad je preuzeo vodstvo HDZ-a.

"Čvrsto sidrenje HDZ-a na mjestu desnog centra, a ne na krajnjem dijelu političkog spektra. Takva politika projicira i stabilnost i sigurnost i ljude i program. I ankete to potvrđuju. Moramo držati svoj smjer.  Mislim da će to podržati većina hrvatskih građana", kazao je Plenković. "Sa signalima se moramo nositi", dodao je Plenković osvrčući se na jačanje epopulizma u eurposkim zemljama. Smatra kako se HDZ s tim nosi jako dobro. "Nećemo uopće podilaziti onima koji su na krajnjem spektru i koji svojom retorikom ne pridonose napretku hrvatskog društva nego ga vuku nazad. Oštro ću se boriti protiv toga i nema te cijene koju nećemo za to ponijeti", kazao je.

Komentirao je situaciju oko sporazuma u Marakešu. "Radi se o pitanju legalnih migracija. Radilo se na tom dokumentu kroz javnu raspravu i rad stručnjaka. Možda u tom dokumentu, koji je solidan - ima nekih formulacija koje u pojedinim državama izazivaju prijepore. Mi ćemo napraviti sljedeće. Ministartsvo vanjskih i europskih poslova s drugim resorima podnijet će izvješće Vladi koja će ga uputiti u Sabor kao informaciju, jer nije pravno obvezujući. Trebamo do kraja demistificirati raspravu. Ne vidim razlog da taj katalog mjera izaziva tolike prijepore i 'generiranu histeriju uvijek od istih aktera", kazao je Plenković.

Dodao je kako će se tek vidjeti tko će ići u Marakeš, budući da je poziv upućen predsjednici. S predsjednicom se nije čuo. "Nema kaosa. Politika Vlade je jasna oko svih tema", zaključio je premijer. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!