16:26 / 19.07.2021.

Autor: PIXELL

Porušen prednji dio tvornice Kamensko

Rušenje Kamenskog

Rušenje Kamenskog

Foto: HTV / Pixell

Porušen je skoro cijeli prednji dio bivše tvornice Kamensko. Prednjeg dijela zgrade bivše tvornice vise ne postoji. Sada je s Trga Franje Tuđama po prvi put može vidjeti dvorišna strana ali i zgrade koje su radnici sa mehanizacijom počeli rusiti.  

Tvornica Kamensko osnovana je 1943. u Lici za potrebe opskrbe narodnooslobodilačkog pokreta odjećom i obućom. Nakon rata tvornica je preseljena u Zagreb, a na svom je vrhuncu imala pogone u nekoliko gradova i zapošljavala 2.600 ljudi, a svoje je proizvode izvozila na zapadno tržište.

Nakon privatizacije, kamensko je nastavilo proizvoditi. Ondje su se šili Dinamovi dresovi i odijela za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Izvoz na zapadno tržište nastavio se sve do 2006. kada je tvrtka počela zapadati u probleme zbog sumnjivog pada vrijednosti nejnih dionica na burzi.

S vremenom, sudbina tvornice Kamensko postala je jedan od simbola propasti industrije, pogodovanja sumnjivim investitorima te korupcije u Hrvatskoj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!