Posavec: Želimo županiju znanja i mogućnosti

29.04.2023.

15:30

Autor: T.V./HRT/Hina

Župan Međimurske županije Matija Posavec

Župan Međimurske županije Matija Posavec

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Povodom Dana Međimurske županije i 30. obljetnice osnutka, u subotu je održana svečana sjednica međimurske Županijske skupštine kojoj je nazočio i predsjednik RH Zoran Milanović. Župan Matija Posavec poručio je kako žele graditi županiju znanja i mogućnosti, županiju koja koristi šanse i koja će prevladati teškoće, adaptirati se u izazovima i u prvi plan staviti čovjeka dodavši kako će graditi i razvijati se koristeći europska sredstva, a trenutno ih, istaknuo je, po glavi stanovnika, povlače najviše u Hrvatskoj.

Dan Međimurske županije slavi se 30. travnja što je ujedno i spomen na smaknuće dvojice hrvatskih velikana, Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Predsjednik Milanović naglasio je kako činjenica da je upravo taj dan odabran nije slučajna istaknuvši kako ove dvije velike hrvatske obitelji igraju instrumentalnu ulogu u očuvanju hrvatstva.

- Međimurje je imalo jedan poseban razvojni put i zasluge za ovaj uspjeh su zasluge aktualnog vodstva, onog prethodnog, onog predprethodnog, onog davno zaboravljenog, kao što su prvih stotinu i 70 godina nakon svog smaknuća, manje-više, ostali zaboravljeni i Frankopan i Zrinski, ta dvojica zadnjih velikaša, rekao je predsjednik Milanović.

Dodao je kako se građani Hrvatske međusobno dosta razlikuju, možda čak i više nego Poljaci kojih je više od 40 milijuna.

- Ne mislim na razlike i amplitude u smislu kvalitete, nego razlike u smislu običaja, povijesti, kulture, načina života. Upravo tu, te dvije velike hrvatske obitelji, Zrinski i Frankopani igraju genijalnu, kreativnu i kritičnu instrumentalnu ulogu u očuvanju hrvatstva i dizanju hrvatstva i u ove prostore, kazao je Milanović.

Bolnice kao akt grube, neargumentirane i pohlepne centralizacije


Osvrnuo se i na centralizaciju općih bolnica, odnosno prenošenje upravljačkih prava nad njima sa županija na državu poručivši kako je to 'akt jedne grube neargumentirane pohlepne centralizacije'.


- Nisam protivnik centralizacije jer sam svjestan da država, posebno naša, zbog svoje povijesti, kulture, odnosa, običaja i navika po kojima živimo ne može biti strogo centralizirana, ali u nekim stvarima mora biti centralizirana i da je razina decentralizacije u fiskalnom smislu, manje-više, dosegla neke svoje moguće i održive raspone, rekao je Milanović. Ovo oduzimanje upravljačkih prava županijama, dok mi se drukčije ne obrazloži, razumno i argumentirano, mogu tumačiti jedino kao grabež za kadrovima, a onda i za političkim pravom za odlučivanjem, dodao je Milanović.


Posavec: Želimo županiju znanja i mogućnost


Župan Međimurske županije Matija Posavec poručio je kako žele graditi županiju znanja i mogućnosti, županiju koja koristi šanse i koja će prevladati teškoće, adaptirati se u izazovima i u prvi plan staviti čovjeka dodavši kako će graditi i razvijati se koristeći europska sredstva, a trenutno ih, istaknuo je, po glavi stanovnika, povlače najviše u Hrvatskoj.


Poručio je kako je svaka njihova nagrada, poput oznake Green Destination, Europske destinacije izvrsnosti i nagrade Financial Timesa za gospodarstvo, nagrada svakog građanina koji u svojoj okolini stvara dodanu vrijednost.


- I tom zajedničkom sinergijom, ravnomjernim razvojem jednostavno možemo i moramo ići dalje, istaknuo je Posavec najavivši planove za naredno razdoblje. Ciljevi su, između ostalog, da sve međimurske škole budu u jednosmjenskoj nastavi, da se izgradi, dogradi ili rekonstruira 19 vrtića, razvijaju poduzetničke zone, izgrade interpretacijski centri, obnovi dvorac Feštetić, uspostavi sustav Eko muzeja kako bi promovirali svoju kulturu i baštinu, izgradi regionalni centar za ranu intervenciju u djetinjstvu, centar za osobe s invaliditetom te centar palijativne medicine.


Svečanoj sjednici na kojoj su,među ostalim, dodijeljena javna priznanja, nazočili su i bivši hrvatski predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić, zastupnica Europskog parlamenta Sunčana Glavak, izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.


Uoči svečane sjednice, predsjednik Milanović je u pratnji župana Posavca obišao Sajam proizvoda međimurskih poljoprivrednih gospodarstava na Trgu Republike u Čakovcu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!