Objavljene epidemiološke upute za berače mandarina

23.09.2021.

10:08

Autor: M.Š./HRT

Berba mandarina

Berba mandarina

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Na službenim stranicama Dubrovačko-neretvanske županije objavljeno je da je na traženje županijskog Povjerenstva za mandarine, Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije donijela Epidemiološke preporuke u sprečavanju širenja COVID 19 infekcije u sezoni berbe mandarina.

- Uzimajući sve specifičnosti rada u sezoni berbe mandarina osnovna podjela rada bila bi rad na otvorenom na plantažama i rad u zatvorenim prostorima u otkupnim centrima, navodi se na stranicama Dubrovačko-neretvanske županije.

Oni su objavili i zajedničke preporuke.

CIJEPLJENJE

Budući  da je tijekom 2020. i 2021. godine odobreno cjepivo i krenulo  se sa cjepljenjem protiv  COVI 19 infekcije , kao najefikasnija mjera u borbi protiv ove bolesti, svakako  prednost pri radu dati onim radnicima koji su se cjepili te poticati one koje to već nisu.

➡ Informirati sve djelatnike o svim mjerama koje se provode u cilju sprečavanja širenja COVID 19 infekcije i pravilnom ponašanju i mjerama zaštite.
➡ Osobe sa simptomima, oboljele osobe i osobe u samoizolaciji ne mogu sudjelovati u nikakvim aktivnostima.
➡ Ako se prije ili u trenutku obavljanja rada osoba razboli/razvije/primijeti simptome, osoba ne dolazi ili prekida rad i ostaje/odlazi doma i telefonski se javlja izabranom liječniku radi procjene daljnjeg postupka.
➡ Voditi dnevnu evidenciju svih radnika (ime i prezime, datum rođenja  i broj mobitela/telefona)

RAD NA OTVORENOM (PLANTAŽE MANDARINA)


➡ Pridržavati se osnovnih higijenskih navika prilikom berbe (pranje ruku, fizička distanca) i sve što je navedeno u prilogu pod  nazivom "Opće mjere zaštite".

RAD U ZATVORENOM PROSTORU (SORTIRNICE)


Budući da se radi o zatvorenom prostoru gdje boravi veći broj osoba  i gdje tijekom rada neminovno dolazi  do bliskoga kontakta rizik od mogućeg nastanka i širenja bolesti je teško izbjeći. Kako bi donekle smanjili taj rizik preporučamo:

➡ Pri dolasku radnika mjerenje tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerom
➡ Osobe sa temp. 37,2 °C  i više stupnjeva  taj dan se ne uključuju u radni proces
➡ Na vidljivom mjestu, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima ili postaviti informacije sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite
➡ Na ulazu i na više radnih mjesta u prostoru potrebno je osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvima na bazi alkohola ne manjoj od 70 % uz istaknutu obavijest obveze dezinfekcije ruku pri dolasku i tijekom rada
➡ Osigurati radnu odjeću zaposlenicima – robu koja se lako pere i glača
➡ Za rad u zatvorenom prostoru na svim radilištima obvezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa. Maske mogu biti jednokratne ili višekratne (platnene koje se pravilno održavaju- peru)
➡ Nošenje maske i na otvorenom ako se ne može održati razmak među ljudima/bliski kontakt zbog prirode aktivnosti
➡ Nošenje rukavica nije obvezno, ali se može preporučiti s time da se redovito dezinficiraju ruke nakon skidanja
➡ Izbjegavati kada je to moguće tijekom rada veća grupiranja osoba. Održavati fizičku udaljenost  od najmanje 2 metra
➡ Ako je moguće organizirati rad u više smjena s time da između smjena bude stanka u trajanju od najmanje od pola sata koja će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora
➡ Poštivati osnovne higijenske navike (prilikom higijene ruku, kašljanja/kihanja)
➡ Čaše, posuđe  i druge predmete prilikom pauze za objed ne treba dijeliti s drugim osobama
➡ Pokušati stvoriti uvjete prozračivanja prostora (korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanja u zatvorenim prostorima potrebno je što više izbjegavati)
➡ Potrebno je osigurati učestalije čišćenje, dezinficiranje i prozračivanje sanitarnih čvorova. Osoblju koje koristi toalet potrebno je omogućiti odgovarajuću higijenu i dezinfekciju ruku

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!