Posebnim zakonom će se regulirati plaće i radno vrijeme liječnika

11.12.2019.

09:28

Autor: T.V./HRT

default error photo
Ministar zdravstva, nakon presude Vrhovnoga suda o prekovremenim satima, jutros je primio predstavnike Hrvatske liječničke komore.
Nastavljaju se razgovori ministarstva zdravstava i sindikata liječnika te hrvatske liječničke komore. Danas je dogovoreno da će se liječnički rad i sporni prekovremni sati regulirati novim Zakonom koji bi trebao biti donesen za najviše 6 mjeseci.

U sporu koji je trajao šest godina, Vrhovni sud donio je odluku da zdravstveni radnici za vrijeme dok je na snazi aktualni kolektivni ugovor imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad. Liječnici sada traže da im se plaće na temelju te odluke obračunavaju već od idućeg mjeseca. Njome se otvorila mogućnost i da tuže državu.

Predsjednica Sindikata liječnika Renata Čulinović-Čaić nakon sastanka je rekla da se predstavnik Vlade, u ovom slučaju ministar Kujundžić, morao izjasniti sindikatima što je Vladi prihvatljivo u odnosu na prijedloge koje su dale liječničke asocijacije - strukovni kolektivni ugovor ili Zakon o plaćama.

- Protuprijedlog Vlade bio je da je njima prihvatljiviji Zakon o plaćama i radnom vremenu liječnika. Potez je sad opet na užem kabinetu Vlade, koji mora dati zeleno svjetlo da se krene u izradu tog zakona, ustvrdila je dodavši da isplata prekovremenih sati nije bila glavna tema današnjeg sastanka.

- Ministar Kujundžić ju je ipak stavio na dnevni red. O tome detalje ne možemo iznositi, budući da je izdano samo priopćenje Vrhovnog suda, ne definitivna odluka. Kad stigne definitivna odluka, kroz desetak dana, moći ćemo razgovarati konkretno, rekla je.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić rekao je da su na  današnjem sastanku predstavnici Vlade rekli da im je prihvatljivo da se krene u izradu Zakona i plaćama i radnom vremenu liječnika.

- Inzistirali smo na dinamici donošenja takvog zakona, na rokovima do kojih će se donijeti taj zakon i na tome tko će sjediti u Radnoj skupini. Odluka o formiranju radne skupine je na ministarstvu zdravstva, nakon što dobije zeleno svjetlo u Vladu, a u njoj bi svakako bili predstavnici krovnih liječničkih asocijacija, naglasio je Luetić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je poručio da treba vratiti reprezentativnost liječnika u Hrvatskoj, njihov dignitet te uvažavati njihove potrebe. Nije mogao konkretno odgovoriti na pitanje kada će spomenuti zakon biti donesen.

- Dvije su stvari važne. Mi ne možemo utjecati na Vrhovni sud niti smo pokušali utjecati. Kao ni na ono što je radila prethodna Vlada. Dakle, ovo je zbroj djela prethodne Vlade i buduće presude Vrhovnog suda. Taj broj sa sigurnošću ne zna nitko, spekulira se oko milijardu, milijardu i pol. Mi ćemo od svih bolnica tražiti da izračunaju svaka zasebno koliko bi to bilo pa ćemo napraviti zbroj. Tog novca nažalost u ovom trenutku nema, ali ako je takva presuda Vrhovnog suda, tražit će se u nekakvom vremenskom roku, rekao je Kujundžić.

Ministar financija Zdravko Marić izjavo je da u proračunu nema skrivenog novca za zdravstvene djelatnike koji prema odluci Vrhovnog suda imaju pravo na uvećanje plaća i za prekovremeni rad.

- Normalno, ako to ima određene financijske reperkusije na državu znamo kako to ide, rekao je ministar uoči užeg kabineta Vlade, upitan hoće li se odluka Vrhovnog suda odraziti na državni proračun. Napomenuo je da ne može komentirati odluku suda jer je nije vidio.

Na daljnja pitanja kako riješiti to pitanje zdravstva čijim djelatnicima prema procjenama treba za prekovremeni rad isplatiti oko milijardu i pol kuna kazao je da nije toliko sretan što se, kao nedavno u području obrazovanja, fokusiraju isključivo na plaće, tj. financijski dio na čemu se u pravilu i zadrže.

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo, Mostova Ines Strenja u srijedu je ministra zdravstva Milana Kujundžića prozvala kao odgovornog za dvije milijarde kuna duga liječnicima zbog neisplate prekovremeno odrađenih sati, a što će, kaže, ministar na teret građana morati isplatiti slijedom odluke Vrhovnog suda.

Strenja je na konferenciji za novinare rekla kako očekuje da već sljedećeg mjeseca liječnici počnu primati svoje zaslužene plaće zajedno s obračunatim prekovremenim satima, što je, ističe, već treća pljuska  ministru Kujundžiću "koju je dobio od onih kojima se obratio, od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića preko suda do Vrhovnog suda".

- Velika je odgovornost ministra Kujundžića za dug koji je stvorio sustav, odnosno ustanove koje nisu obračunavale dug prema liječnicima i koji će plaćati zdravstveni obveznici, a ići će iz limita bolnica namijenjenog prvenstveno za liječenje. Kujundžićeva je velika odgovornost zbog duga od dvije milijarde kuna što će morati platiti liječnicima, ali će ga mišljenje Vrhovnog suda primorati da sjedne i dogovori se na koji će se način isplatiti, istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!