Poskupljenja će nadmašiti odobrena sredstva za izgradnju "Našeg plavog svijeta"

07.05.2022.

18:10

Autor: HRT/Hina/J.L.

S obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, 9. travnja

S obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, 9. travnja

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Udruga za autizam Zagreb (UAZ) upozorila je da je zbog drastičnog povećanja cijena građevinskog materijala i radova dovedena u pitanje realizacija izgradnje treće stambene zajednice za odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma "Naš plavi svijet" te su uputili apel za pomoć.

Prema analizama tržišta, zbog iznimnog povećanja cijena građevinskog materijala i radova projekcija je da će realizacija u punom prijavljenom opsegu nadmašiti odobrena sredstava za oko milijun kuna, stoji u priopćenju te udruge.

Ukupna vrijednost projekta je 8.203.779 kuna, a financiran je nepovratnim sredstvima EU-a, iz programa Konkurentnost i kohezija.

No, kako navode, pred sam dovršetak stambene zajednice i popratnih sadržaja, naglo su skočile cijene građevinskog materijala i izvođačkih radova što dovodi u pitanje realizaciju projekta.

S obzirom da je riječ o EU projektu regulativa nalaže korisniku sredstava da se strogo drži rokova koji su navedeni u ugovoru, a u suprotnom je moguće i poništavanje ugovora i krajnja opcija u kojoj će Udruga za autizam morati vratiti sredstva zbog neispunjavanja ugovornih obaveza.

Napominju kako su se, zbog toga, obratili nadležnom Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a i agenciji SAFU te im je poručeno da se udruže sa sličnim udrugama i pokušaju dobiti produljenje roka ili sami prikupe novac koji im nedostaje.

Sve što je Udruga za autizam - Zagreb dosad poduzela kako bi se taj problem riješio nije donijelo pomake, poručuju iz Udruge.

Pozvali su Vladu, premijera i sve koji mogu pomoći da se uključe kako bi projekt u skladu s EU propisima i potpisanim ugovorom bio dovršen na vrijeme.

Predsjednik Udruge za autizam - Zagreb Igor Ružić ističe kako bi odgoda ili produljenje roka za završetak projekta dodatno traumatizirali i obitelji čiji odrasli članovi čekaju smještaj u stambenoj zajednici.

Objekt se nalazi na području općine Dubrava koja je partner u projektu i čiji načelnik Tomislav Okroša također sudjeluje u pronalaženju rješenja za ovaj problem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!