Poskupljuju voda i parkiranje u garažama u središtu Zagreba

28.11.2022.

15:55

Autor: Hina/HRT/V.G.

Holding najavio poskupljenja u Zagrebu

Holding najavio poskupljenja u Zagrebu

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Cijena vode u Zagrebu povećat će se od 1. siječnja za oko 20 posto, najavio je u ponedjeljak predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković istaknuvši da su na to primorani zbog zakonskih obveza, a novac će uložiti u obnovu vodoopksrbne infrastrukture.


U 2023. godini Vodovod i odvodnja (ViO) morat će korigirati cijenu za oko 20 posto. Trenutno se u Zagrebu gubi polovica vode zbog stare infrastrukture, a prema novim propisima ViO je dužan plaćati naknadu za zahvaćenu vodu, a ne onu koju isporuči korisnicima, rekao je Novaković na briefingu s novinarima.

Cijena kubika vode porast će s 15,29 kuna na 17,75 kuna


Novaković je na predstavljanju rezultata restrukturiranja i poslovanja Holdinga najavio da će nakon poskupljenja vode ViO prestati stvarati gubitke u poslovanju.

Od očekivanih 200 milijuna kuna, koje će dobiti poskupljenjem, tri četvrtine će ViO uložiti u dotrajalu vodnu infrastrukturu. Također, "Projektom Zagreb" u idućih pet godina planiraju uložiti dvije milijarde kuna, kako bi se curenje vode i pucanje cijevi postupno smanjilo.

Cijena kubika vode porast će s 15,29 kuna na 17,75 kuna, pri čemu naknada za pročistač voda sudjeluje s 3,69 kuna u varijabilnom dijelu cijene. Prema cijeni vode bez troška za pročistač, Zagreb bi i nakon poskupljenja imao nižu cijenu kubika vode od ostalih većih gradova u Hrvatskoj.

Poskupit će i parking u javnim garažama Tuškanac, Langić, Petrinjska, Gorica i Kvatrić, gdje će se cijena sata izjednačiti sa cijenom na vanjskim parkingom u I. zoni i bit će 12 kuna.

Novaković je izvijestio kako je završen proces restrukturiranja, odnosno utvrđivanja viška administrativnih radnika u Holdingu, kojih je sada oko 700 manje nego na krajem prošle godine.

Otkazima do 104 milijuna kuna uštede godišnje

Smanjen je broj zaposlenih u administraciji za 471, a na razini Holding grupe, što uključuje povezana poduzeća, za 651 radnika. Tome treba dodati i 59 agencijskih radnika, pa će se na godišnjem trošku plaća uštedjeti 104 milijuna kuna.

S druge strane, na otpremnine i druga davanja onima koji su utvrđeni kao višak, otišlo je oko 138 milijuna kuna. Oko 10 posto onih kojima su podijeljeni otkazi podigli su tužbe protiv Holdinga.

Holding je u ovoj godini stalno otvarao natječaje za upražnjena radna mjesta operativnih radnika, ukupno ih je 180 zaposlio, no broj operativnih radnika je "na nuli" zbog odlijeva radnika, pa se i ubuduće planira zapošljavanje operativaca.

Novaković podsjeća da je Holding tijekom godine reprogramirao kreditne obveze i riješio se milijarde kuna kratkoročnih dugova, zbog čega mu je prijetila nelikvidnost.

Kaže kako su uspostavili sustav racionalnog upravljanja troškovima, a najznačajnije uštede ostvarene su na oporabi glomaznog i biootpada, što je su ranije radile privatne tvrtke. Primjerice, na glomaznom otpadu štedi se 40 milijuna kuna godišnje.

Ukupno zaduženje ipak je ostalo na sličnoj razini kao u lipnju 2021. godine i iznosi 4,1 milijardu kuna.

U prva dva mjeseca prodano 13 milijuna ZG vrećica


Što se tiče uspostave novog sustava gospodarenja otpadom, iz Holdinga navode da je u prva dva mjeseca prodano 13 milijuna ZG vrećica.

Količina miješanog komunalnog otpada koja se odlaže na Jakuševcu smanjena je za 27 posto, dok je istodobno povećana količina reciklanata - plastike za 40 posto, biootpada za 36 posto i papira za devet posto.

- Novi sustav već sada dobro funkcionira u obiteljskim kućama u svim dijelovima grada, s više od 90 posto udjela ZG vrećica u većini gradskih četvrti, kao i u centru gdje su se građani brzo navikli na novi način prikupljanja otpada. Gotovo sve kante iz centra grada su nestale s ulica, kaže Novaković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!