Poslali mu opomenu zbog poreznog duga iz 2017., ne priznaju mu osobni odbitak

13.11.2021.

16:28

Autor: Magdalena Šipić/Potrošački kod/M.Š./HRT

Splićanin, koji je htio ostati anoniman, govori o poreznom dugu

Splićanin, koji je htio ostati anoniman, govori o poreznom dugu

Foto: Potrošački kod / HRT

Neugodno se iznenadio naš gledatelj iz Splita kada su mu poreznici poslali opomenu o poreznom dugu iz 2017. Naime, ne priznaju mu osobni odbitak za uzdržavanog člana obitelji za tu godinu. A pravilo kaže: ako se uzdržavani član zaposli i dobije do 15 tisuća kuna primitaka na godinu, porezni obveznik, primjerice roditelj, gubi pravo na osobni odbitak.  

Kad je u poštanskom sandučiću pronašao obavijest o prispijeću pošiljke, naš se sugovornik nemalo iznenadio. I odmah se zaputio do prvoga poštanskog ureda. No što mu se sprema - nije ni slutio.

- Dođem tamo, piše Porezna uprava. Ono, što je sad od Porezne, ne očekuješ u ovo vrijeme da ti nešto dođe. I otvorim i vidim nekakav dug. Šok, nevjerica, što je sad, što se događa?!, govori sugovornik koji je htio ostati anoniman

Opomena pred ovrhu! I to zbog duga iz 2017.

- I naravno, odem u Poreznu upravu i dođem do jedne gospođe i objasni mi o čemu se radi - vi ste tu godinu imali olakšicu cijelu godinu, međutim vaše dijete se zaposlilo krajem godine, rekla mu je. 

I zarađivalo. Pa je on, očekivano, pravo na olakšicu izgubio. Ali da će postati porezni dužnik - nije znao.

- Ja sam naravno te godine 2017. odjavio njega sa svoje porezne kartice da više nemam olakšicu na njega i to je sve evidentirano, sve prošlo u redu, ni na kraj pameti mi nije bilo da će to dalje imati neke posljedice. Kome bi to palo na pamet?! Ali - nisam poznavao zakon, dodaje.

A zakon kaže:

- Svaki porezni obveznik može koristiti uvećanje osobnog odbitka za uzdržavanog člana ili djecu ako oni ne zarade više od 15 tisuća kuna primitaka, objašnjava Anja Božina, predavačica na RRiF Visokoj školi za financijski menadžment, Zagreb. 

U protivnom - valja platiti porez. I to za cijelu godinu.

- Roditelj-uzdržavatelj kojem je u godišnjem obračunu utvrđeno da uzdržavani član-dijete ostvari primitke iznad 15.000,00 kuna nema pravo koristiti se osobnim odbitkom za tog uzdržavanog člana-dijete za cijelo porezno razdoblje s obzirom na to da se propisana olakšica primjenjuje na godišnjoj razini, navode u Poreznoj upravi. 

Ali zato ima - uzdržavani član.

- Onog trenutka kad je otac izgubio pravo na odbitak jer je dijete premašilo svotu, ono je preuzelo to pravo tako da načelno to pravo nije izgubljeno, nego se samo prevalilo s oca na sina, dodaje Božina.

I dok uzdržavani član može ostvariti povrat preplaćenog poreza, poreznom obvezniku koji je za njega koristio dio osobnoga odbitka, ne podnese li godišnju prijavu, u posebnom postupku utvrdit će se razlika za uplatu. I o tome izdati privremeno rješenje. A zatim i dostaviti. I to osobno. 

- Ako se sudionik ne zatekne na adresi prebivališta ili uobičajenoga boravišta, dostavljač ostavlja potpisanu pisanu obavijest o vremenu pokušane te sljedeće dostave koja se ne može izvršiti prije isteka 24 sata od prvoga pokušaja. U slučaju da ne bude dostavljen ni nakon drugog pokušaja ili ga sudionik odbije primiti, porezni akt vraća se poreznome tijelu. Na mjestu dostave ostavlja se potpisana obavijest s nadnevkom i vremenom o mjestu gdje se akt može preuzeti i pravnim posljedicama nepreuzimanja, navode u Poreznoj upravi.

No to se, tvrdi naš sugovornik, u njegovu slučaju - nije dogodilo.

- Ja to rješenje nisam uopće dobio, a meni u Poreznoj kažu da sam po njihovoj evidenciji da sam ja to primio. I onda sam pitao da mi pokažu dokaz, gdje je moj potpis, da je sve u redu, da se ja oko toga ne moram brinuti. I eto, ne brinem se. Moram platiti i platio sam, kaže.

Ali, problem je što osim glavnice dug ima i kamatu.

- Ja mu mogu jedino preporučiti da pogleda dostavnicu, da vidi na koji je način rješenje, zbog čega je postalo pravomoćno, ako ga je netko drugi potpisao ima osnovu za obnovu postupka, kaže Iskra Maras Jelavić iz udruge "Splitski potrošač".

No osnovni porezni dug bi, prema zakonu, svakako morao podmiriti.

- S njihove strane sve je odrađeno po zakonu, međutim, gdje je problem? Problem je da li je taj zakon uopće moralan i da li je normalan? Kako ćete vi znati kad će se vaše dijete zaposliti? Reći djetetu da se zaposli 1.1.? To je broj 1, a broj 2 vi biste trebali sugerirati svom djetetu da kod svojeg poslodavca izmoli da mu prihod u toj godini ne bude veći od 15 tisuća kuna jer će njegovi roditelji morati platiti porez. Meni je to smiješno. Koji je to iznos? Tko danas radi za 5.000 kuna bruto. To je stvarno smiješno, ističe.

Zakonodavca stoga pita - nije li vrijeme da se zakon mijenja? A poreznim obveznicima poručuje - opreza nikad dosta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!