Posljedice jučerašnjeg snažnog nevremena u Hrvatskoj

03.08.2019.

07:45

Autor: HRT/Hina

default error photo
Snažno nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, grmljavinom i pljuskovima, a na trenutke i kišnom zavjesom, pogodilo je sinoć dijelove Hrvatske.
Snažno nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, grmljavinom i pljuskovima, a na trenutke i kišnom zavjesom, pogodilo je sinoć dijelove Hrvatske.

- Nevrijeme diljem Hrvatske - u Samoboru ozlijeđeni 

Nevrijeme u Zagrebu kratko, ali je šteta znatna

Snažno nevrijeme zahvatilo je jučer poslijepodne i Zagreb. Premda je trajalo kratko, šteta je znatna. Vatrogasci su imali 11 intervencija zbog srušenih stabala na cestama. U Dugavama je na glavnu prometnicu u naselju pao i stup javne rasvjete, dok su u Folnegovićevu naselju u padu stabla oštećena dva automobila.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

U Samoboru dvije osobe ozlijeđene u nevremenu

U Kampu spačeka u Samoboru troje je ljudi iz Njemačke ozlijeđeno nakon udara groma u plinsku bocu. Dvije osobe su lakše, a jedna je teže ozlijeđena. Samoborska hitna pomoć prevezla ih je u Vinogradsku bolnicu gdje su zbrinuti i izvan su životne opasnosti.

Ravnatelj KBC-a "Sestre milosrdnice" Mario Zovak rekao je da su tijekom večeri zaprimljeni strani državljani, mladić i djevojka.

- Niti kod mladog gospodina ni mlade dame nismo našli nikakve teže ozljede niti razloga za težu kiruršku terapiju. Zadržani su u opservaciji čisto iz opreza, s obzirom na blizinu eksplozije te plinske boce, kazao je Zovak.

Nautičari uputili više od 140 poziva u pomoć

Niz pomorskih nesreća i nezgoda od Istre do Brača zabilježila je sinoć Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koja je u svega nekoliko sati zaprimila preko 140 poziva od nautičara koji su zatražili neki oblik pomoći.

Najzahtjevnija i najpogibeljnija nesreća dogodila se u Mljetskom arhipelagu gdje je voditelj osam-metarske brodice na kojoj su bile još tri osobe zatražio pomoć nakon što je brodica udarila u nešto neodređeno i počela ubrzano tonuti. Brodolomci su ubrzo pronađeni. Dvoje ih je ukrcano na brod 'Nona Ana' dubrovačke Lučke kapetanije, a drugo dvoje spasila je posada privatne brodice koja se također odazvala pozivu u pomoć.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je da službenici nadležnih kapetanija još obavljaju preglede plovila oštećenih tijekom nevremena i prikupljaju podatke u okviru očevida o uzrocima većega broja pomorskih nezgoda.

U srednjoj Dalmaciji vjetar nasukavao plovila, a na kopnu čupao stabla

Na srednjodalmatinskom dijelu Jadranskog mora jaki udari vjetra između 22 i 24 sata dostizali su brzinu i od 40 čvorova što je stvaralo velike valove koji su nasukavali plovila, rekli su u  Pomorskom meteorološkom centru Split.

Nacionalna središnjica za  trganje i spašavanje na moru zaprimila je oko 130 dojava o nasukavanju plovila, a  te su dojave uglavnom stizale od osoba na tim plovilima ili očevidaca, ali nema informacija o ozlijeđenima ili stradalima, rekao je dežurni u toj središnjici.

Na splitskom i solinskom području vjetar je lomio i čupao stabla koja su padala po prometnicama, a na više mjesta su stabla padala na parkirana vozila i oštetila ih, rekli su u centru 112 u Splitu. Dodali su da su na više mjesta od siline vjetra padali na tlo i električni stupovi, a na trogirskom je području bilo privremeno nestajalo i struje.

Predrag Goleš iz splitske javne vatrogasne postrojbe rekao je da su među intervencijama zbog nevremena imali - spašavanje čovjeka iz mora i spašavanje brodice.

- Intervencije nisu stale s prestankom nevremena, rekao je Goleš.

Nevrijeme, na trenutke i s kišnom zavjesom, pogodilo je oko 19 sati Istru. Jaki grmljavinski pljuskovi zabilježeni su duž cijele zapadne obale, a ubrzo su zahvatili gotovo cijeli poluotok. Za Istru i Kvarner za jučer je izdan narančasti meteoalarm.

Nenad Ilisić, zapovjednik smjene JVP-a Pula, rekao je da je bilo 10 intervencija.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!