Od Vladimira Matijanića oprostili se mnogobrojni

11.08.2022.

Zadnja izmjena 19:26

Autor: Dnevnik/T.V./P.F./HRT

Ispraćaj Vladimira Matijanića

Ispraćaj Vladimira Matijanića

Foto: Milan Sabic / HRT

Novinar Vladimir Matijanić, koji je umro prije 6 dana, pokopan je na splitskom groblju Lovrinac, a uz obitelj i prijatelje ispratili su ga brojni kolege, novinari raznih redakcija i političari. Komemoracija je u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva održana u splitskom HNK. Od kolege i prijatelja oprostili su se mnogobrojni splitski novinari i poštovatelji njegova profesionalnog rada.


Na sprovodu su bili, među ostalima, gradonačelnik Splita Ivica Puljak, dogradonačelnik Bojan Ivošević, saborski zastupnici Arsen Bauk i Sandra Benčić, supetarska gradonačelnica Ivana Marković, te bivša ravnateljica Drame HNK Split Marina Vujčić.

Također su bili i zamjenica Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) Rene Laura, vodstvo splitskog SDP- a, novinarka HRT-a i predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever, novinari Indexa, predstavnici HND-a.

Nakon izlaska iz mrtvačnice lijes je bio popraćen pljeskom.

Vladimir Matijanić

Vladimir Matijanić

Foto: HTV / HRT

Komemoracija je u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva održana u splitskom HNK. Od kolege i prijatelja Vladimira Matijanića oprostili su se mnogobrojni splitski novinari i poštovatelji njegova profesionalnog rada. Govorili su  predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, novinari Neven Barković, Viktor Ivančić, Dragan Markovina, Drago Bojić i Boris Dežulović.

- Vladinim odlaskom svi smo na ogromnom gubitku čak i ljudi koji ga nikada nisu poznavali. Vlado nije činio samo novinarstvo boljim nego i svoje sugrađane, društvo u kojem žive a da nisu to ni znali. To najbolje govori o tome kakav čovjek je bio, istaknuo je Neven Barković, urednik na portalu Index.hr.

- Nama uobičajena i društveno prihvatljiva konvencija, a naročito prihvatljiva na samrti u razumljivom ljudskom strahu i očaju zvati i uglednog kirurga, i ravnatelja bolnice i ministra zdravstva i rimskog Papu za Vladu bi bilo ljudsko i profesionalno samoubojstvo s predumišljajem, rekao je Boris Dežulović, novinar portala Index.hr.

Matijanić je kao novinar otkrio brojne afere, bio je jedan od najboljih hrvatskih istraživačkih novinara i analitičara. Karijeru je započeo u Slobodnoj Dalmaciji, nastavio u tjedniku Feral Tribune, pa ponovno u Slobodnoj Dalmaciji, a zadnjih godina radio je na portalu Index.

Autor je knjige "Kerum i propadanje Splita" i dobitnik nagrade HND-a Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo.

Umro je 5. kolovoza od posljedica COVID-a 19, što je izazvalo veliku pažnju javnosti nakon što je njegova partnerica Andrea Topić objavila da mu liječnici u splitskoj bolnici i hitna pomoć nisu željeli pomoći iako je imao niz komorbiditeta.

Pokrenuta je istraga kako bi se utvrdile okolnosti njegove smrti. Još se čekaju rezultati obdukcije, kao i inspekcije Ministarstva zdravstva kojom se trebaju utvrditi okolnosti koje su dovele do Matijanićeve smrti.

Zašto Vladimir Matijanić nije bio hospitaliziran, zašto nije dobio antivirusni lijek i zašto nije bio cijepljen te je li bilo propusta u liječenju - inspektori Ministarstva zdravstva, ali i istražitelji DORH-a još utvrđuju. 

Poznato je i da preminuli novinar nije bio cijepljen. HRT neslužbeno doznaje da ga je obiteljska liječnica više puta pokušala naručiti na cijepljenje. 

Nalazi obdukcije još nisu objavljeni, detalje histološke analize treba pričekati još barem 10 dana. Utvrdi li se da je bilo propusta liječnika, bit će sankcionirani, a DORH odlučuje je li bilo i elemenata kaznenog djela. Što god da se utvrdi, Vladimira Matijanića više nitko ne može vratiti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!