12:27 / 02.04.2021.

Autor: B.A./HRT

Postignut dogovor o izravnom plaćanju lijekova onkološkim pacijentima

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas kako je s veledrogerijama postignut dogovor o izravnom plaćanju potrebnih lijekova onkološkim pacijentima cesijom i pritom istaknuo da je to privremeno rješenje.

Ranije ovaj tjedan dogovoreno je da će veledrogerijama za dugove biti uplaćeno 900 milijuna kuna.


Beroš je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite rekao kako nakon dogovora s veledrogerijama od srijede i dalje postoje naznake mogućih problema u isporuci lijekova. Od određenih ravnatelja dobivaju obavijesti o mogućoj problematici isporuke lijekova za najteže bolesnike.


- Svi skupa smo sjeli i tražili rješenje. Tijekom noći i ranog jutra nađen je jedan koncept koji bi u ovom trenutku bio zadovoljavajući, koji ću kao privremenu mjeru kao ministar i podržati, rekao je Beroš.


- A rješenje je direktno plaćanje potrebnih lijekova onkološkim pacijentima kako bi se omogućilo nesmetano dobivanje terapije takozvanom cesijom, dodao je.


U tijeku su razgovori HZZO-a i veledrogerija o modelu isporuke i ovog načina plaćanja, naveo je Beroš te pritom naglasio da ovo mora biti privremena opcija plaćanja jer bi se tako mogla poremetiti dinamika svih ostalih plaćanja.


Beroš je rekao da postoje određene naznake da bi do dva ili tri tjedna moglo nedostajati određenih lijekova, posebice za onkološke i najteže bolesnike, zbog čega su pronašli rješenje upravo za njih.


- Za sve druge vjerujem da će se naći rješenje u daljnjim razgovorima i promišljanjima o ovoj temi, dodao je Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!