12:07 / 31.03.2021.

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/IMS/HRT/V.G./S.M./Hina

Ograničenja u isporukama lijekova bolnicama će se nastaviti

Diana Percač

Diana Percač

Foto: HTV / HRT

Predstavnici veledrogerija sastali su se s resornim ministrom Vilijem Berošem, nakon što je Medika obustavila isporuku lijekova za sve 64 bolnice zbog 2 milijarde kuna duga toj veledrogeriji, a isporuke je smanjila i Oktal Pharma. Do kraja tjedna veledrogerijama će za dugove biti uplaćeno 900 milijuna kuna, na što nezadovoljne veledrogerije poručuju da će nastaviti s ograničenom isporukom lijekova bolnicama, a Beroš tvrdi da time pacijenti neće biti ugroženi.

Ukupan dug početkom mjeseca premašio je 6 milijardi kuna.

- Nažalost, hrvatski pacijenti u doba pandemije nisu u fokusu. Od 6,5 milijardi kuna duga ponuđeno nam je 800-900 milijuna kuna duga koji bi trebali biti isplaćeni do kraja ovog tjedna. Taj iznos nažalost nije dostatan kako bi se osigurala redovita isporuka lijekova i medicinskih proizvoda tako da će i dalje svaka veledrogerija prema svojim internim pravilima nastaviti dalje poslovati s režimima prema bolnicama. Da li će mijenjati postojeće odluke, ja to ne znam. Ograničenja u isporukama lijekova prema bolnicama će se nastaviti, rekla je Diana Percač, predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u nakon sastanka.

Ministar Vili Beroš uoči sastanka je poručio kako se čini sve da nijedan građanin ne ostane bez lijekova te da "pacijenti u ovom trenutku nisu ugroženi obustavom isporuke lijekova". Naglašava kako je uplata 900 milijuna kuna kratkoročno rješenje, a riječ je o svoti koja je u ovom trenutku bila moguća proračunskim transferom. Radi se o ubrzanom proračunskom transferu novca koji je ove godine bio namijenjen za zdravstveni sustav.

- Prezentirano im je kratkoročno rješenje, odnosno suma novaca koju je moguće u ovom trenutku doznačiti ubrzanim proračunskim transferom. Naravno da su njihova traženja veća i u ovom trenutku taj iznos ne doseže njihov ukupni opseg, ni dospjelih, a pogotovo ukupnih traženja. To je što u ovom trenutku ministarstvo financija i Vlada u mogućnosti ponuditi, rekao je ministar Beroš.


Beroš: Povećanje doprinosa za zdravstvo nije izvjesno


Izrazio je nadu da će taj iznos omogućiti poslovanje veledrogerijama i pritom podsjetio na sve probleme zdravstvenog sustava u doba pandemije, koja ga je dosad koštala 2,5 milijarde kuna.


- Samo trećina radno sposobnog stanovništva uplaćuje doprinose u zdravstveni proračun, a prava pacijenata nisu smanjena, istaknuo je Beroš.


Kaže da povećanje doprinosa za zdravstvo nije izvjesno, a prihodi će se pokušati povećati "određenim proračunskim izdvajanjima", koja se odnose na upotrebu štetnih tvari, poput duhana, alkohola i šećera. Tu bi se, kaže, moglo naći veća izdvajanja za zdravstveni sustav.


Poručio je da Vlada misli o bolesnicima i radi na reformi zdravstvenog sustava. Određeni koraci već su poduzeti, poput kontrole prekovremenih sati i analize propisivanja lijekova, detektirat će se ishodi liječenja, a radi se i na okrupnjavanju javne nabave.


Beroš vjeruje da će koraci koji su poduzeti dati učinka te da bi se smjer reforme mogao vidjeti već za šest mjeseci do godinu dana.

Plenković: Nitko u Hrvatskoj neće ostati bez lijekova

Premijer Andrej Plenković tvrdi da nijedan pacijent u Hrvatskoj neće ostati bez lijekova. Ovo što se događa sada s veledrogerijama, kaže, događa se već deset godina. 

- Bit će lijekova, veledrogerije će ih dostavljati, nijedan pacijent neće ostati bez lijekova. U ovom trenutku 3,5 milijarde kuna nisu opcija, poručio je pacijentima i predstavnicima veledrogerija.

- Snažni su oni, imaju velike zarade, ne vidim da je itko od njih gladan kruha, dodao je premijer. 

Herceg: Nisam ni očekivao više

Predstavnici veldedrogerija tražili su hitnu uplatu 3,5 milijardi kuna duga i plan plaćanja do kraja godine.

- Ne želimo putem medija komunicirati s predstavnicima ministarstva i Vlasti. Želimo osigurati opstojnost naših kompanija i distribuciju lijekova  za pacijente. To su naši fokusi, kako bismo to mogli uplata od 3,5 milijarde kuna je minimalna, a plan plaćanja za dalje prioritet, rekla je Percač dodajući da im nije ponuđeno ništa dugoročno.

Komentirala je i jučerašnju izjavu premijera Plenkovića koji je kazao kako se predstavnici veledrogerija uvijek jave sa zahtjevima za naplatu duga uoči važnih datuma poput izbora.

- Premijer je rekao da se svaki račun mora platiti tako da ga ja u tome apsolutno podržavam, rekla je.

Medika nastavlja obustavu isporuke lijekova za 64 bolnice zbog duga od 2 milijarde kuna. Na upit jesu li razočarani ishodom sastanka, Jasminko Herceg, predsjednik Uprave Medike rekao je da nije ni očekivao više.

- Uvijek kad tražimo 3-4 milijarde kuna, oni nama daju 100, 200, 500 milijuna kuna i mi se zahvaljujemo. Razumijemo u kakvoj su situaciji državne financije, ali mislim da bi pacijent trebao biti u fokusu i da se ne smijemo igrati sa životima ljudi. Mi smo postavili tri pitanja. Prvo, da nam kažu koji je to iznos za koji oni smatraju da trebamo financirati Vladu i ministarstvo zdravlja. Nismo dobili odgovor. Drugo, koliko će nam biti plaćeno u travnju od redovitih uplata. Nismo dobili odgovor. U takvim uvjetima je jako teško raditi, kaže Herceg, predsjednik Uprave Medike.

Predsjednik Uprave PHOENIX Farmacije Jasmin Huljaj istaknuo je da ponuđeni iznos nije dovoljan pa treba očekivati daljnje restrikcije u isporuci lijekova. Uprava će, kaže, u petak donijeti konkretne mjere.

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić rekao je da je Beroševa izjava da će se možda morati povećati izdavanja za zdravstvo apsolutno neprihvatljiva. Poručio je da sustav treba resetirati, da imamo prevelik broj bolnica i previše slučajeva socijalnih izuzimanja u plaćanju, te da je zdravstvo ostalo jedini nereformirani sustav u Hrvatskoj.

- Ne vjerujem da postoji ikakvo racionalno opravdavanje da se dodatno opterećuje gospodarstvo povećanjem. U sustavu treba izvršiti racionalizacije i tražiti druge izvore. Zemlje EU-a imaju puno veće udjele u privatnim osiguranjima, u Hrvatskoj ima jako puno socijalnih izuzimanja i mislim da su to neka područja gdje se može tražiti odgovor. To nije naša odgovornost, nego odgovornost ministarstva. Mi smo spremni razgovarati o reformi, ali apsolutno smo protiv bilo kakvog povećanja, rekao je.

- Mislim da tu i s njihove strane postoji razumijevanje. Nisu oni u nekoj zavidnoj situaciji, dodao je.

I iz Udruge pacijenata poručuju da se ovakva situacija gleda već godinama.

- Pokušavam se staviti u poziciju oboljele osobe i mislim da strah kroz koji oni prolaze nikome od njih nije potreban, kazala je Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka "Nismo same". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!