Postcovid sindrom: Bitno je dovesti dijete na vrijeme

17.03.2021.

12:46

Autor: HRT/D.M.

Alemka Markotić

Alemka Markotić

Foto: HTV / HRT

Profesorica Alemka Markotić komentirala je na konferenciji Stožera civilne zaštite podatak da je u Istri sve veći postotak zaraze koronavirusom kod djece te objasnila kakva je situacija u Klinici 'Fran Mihaljević' gdje se liječe djeca oboljela od sindroma multisistemske upale (MIS-C).

Rekla je kako se kontinuirano u Klinici liječe djeca s pojavom blažih ili nešto težih oblika koji su zasad s dobrim ishodom. "Bitno je da je taj sindrom prepoznat, da naši liječnici uspijevaju to dobro rješavati i da zasada nemamo s tim većih problema. Bitno je to prepoznati, dovesti dijete na vrijeme i dalje se provodi terapija koja je zasad u većini slučajeva bila uspješna", kazala je.

Multisistemski inflamatorni sindrom (MIS-C) prezentira se lošim općim stanjem, šokom i srčanim zatajenjem. Javljaju se često gastrointestinalni simptomi, bolovi u trbuhu, povraćanje, proljevi te nespecifični osip na različitim dijelovima tijela. Također i konjuktivitis.

MIS-C može izazvati zatajenje svih organa. Zasad je poznato da počinje naglo, izrazito povišenim temperaturom. U bolnicama pri testiranju dio djece nije više pozitivan na Sars-Cov2, ali u krvi im se dokazuje da imaju antitijela na COVID kao pouzdan znak da su ga preboljeli.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da djeca koja razviju MIS-C u 70 posto slučajeva zahtijevaju skrb na odjelima intenzivne njege. Liječenje je specifično, daje se kombinacija kortikosteroida da se smiri reakcija imunosustava i imunoglobulin. Kod 10 posto djece koja prebole MIS-C, ostaje oštećenje srca. Inače, smrtnost od tog sindroma kod djece, kako je zabilježeno u literaturi, iznosi oko 1,5 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!