Postupak mirenja s Ministarstvom neuspješan, sindikati najavljuju štrajk

25.05.2023.

20:59

Autor: Hina/HRT

Predsjednica SDLSN-a Iva Šušković

Predsjednica SDLSN-a Iva Šušković

Foto: Jurica Galoić / PIXSELL

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) i Ministarstvo pravosuđa nisu postigli dogovor u postupku mirenja, pokrenutom zbog nepostizanja dogovora o povećanju plaća 400 eura za službenike u pravosuđu, pa će tijela SDLSN-a u petak donijeti odluku o štrajku. 

- Mi smo zaključili postupak mirenja neuspjelim i sutra idemo u odluku o najavi štrajka, izjavila je Hini predsjednica SDLSN-a Iva Šušković, nakon višesatnog sastanka u Ministarstvu pravosuđa u četvrtak.


Vlada nije prihvatila njihov zahtjev o povećanju plaća za 400 eura za službenike i namještenike u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu jer nije sklona selektivno povećavati samo jednom dijelu državne službe, dodala je.


- Pozdravljamo da povećanje ide svima, što obuhvaća i pravosuđe, jer su pritisci sa svih strana veliki, međutim to ne pokriva ono što SDLSN traži, a to je nešto više za one najniže rangirane u sustavu koji nemaju nikakve dodatke na plaću, pojasnila je Šušković.


Problem ovog postupka mirenja im predstavlja i to što Vlada na današnji sastanak nije došla s protuprijedlogom iako su iz SDLSN-a na prethodnom sastanku jasno dali do znanja da očekuju konkretnu ponudu i iznos koji je Vlada spremna dati, istaknula je.


- Nisu imali nikakav iznos koji bismo mogli prezentirati našem članstvu kao ponudu Vlade. Odlučili su se držati toga da ide povećanje svima u neodređenom iznosu, kojeg još ne znamo i kojeg će prezentirati svim sindikatima u srijedu, rekla je Šušković.


Navela je i kako im je uvjetovano da se postupak mirenja okonča, da od toga odustanu i o toj temi nastave u razgovorima.


- To je zanimljiva činjenica. Ne znam zašto je postupak mirenja kao takav u smislu medijacije smetao poslodavcu, dapače mislim da je dosta učinkovit u smislu razgovora i ishoda koje trebamo zajednički postići, ocijenila je Šušković. 


Za sutra je sazvano glavno tijelo SDLSN-a koje donosi odluku o organizaciji i provođenju štrajka, a Sindikat je dužan štrajk najaviti pet dana prije pristupanju štrajku.


U ponedjeljak će sazvati i sastanak svih sindikalnih povjerenika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu radi smjernica i organizacije. 


Malenica: Radimo na cjelovitom rješenju


Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica nakon sastanka je za HRT rekao kako se u ovom slučaju nije radilo o klasičnom mirenju s obzirom na to da "ne postoji kolektivni radni spor i da SDLSN nije reprezentativan, niti je predmet mirenja bio nešto o čemu može biti mirenje".


- Mi smo u razgovorima sa sindikatima isticali da radimo na cjelovitom rješenju - zakonu o plaćama, međutim SDLSN, koji zastupa zaposlenike u pravosudnim tijelima i dio državnih službenika, nije prihvatio naš prijedlog da se cjelovito razgovara o povećanju plaća, rekao je ministar u HTV-ovom središnjem Dnevniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!