Malenica: Novi sustav održiv i za nekoliko izbornih ciklusa

25.05.2023.

Zadnja izmjena 19:28

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: Dnevnik / HRT

Ispunili smo ono što je Ustavni sud rekao, poručio je ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica večeras u središnjem HTV-ovu Dnevniku govoreći o Vladinom prijedlogu izmjene izbornih jedinica. Istaknuo je i da je novi sustav održiv i za nekoliko izbornih ciklusa.

Nakon što je Ustavni sud zbog prevelikog odstupanja u broju birača u izbornim jedinicama zatražio izmjene, Vlada je predstavila svoj prijedlog, prema kojemu ni u jednoj od 10 izbornih jedinica odstupanje neće biti veće od 2,2 posto. Prema novom modelu, najviše promjena odnosi se na Grad Zagreb, koji je umjesto četiri sada podijeljen u tri izborne jedinice. 22 posto birača promijenit će izbornu jedinicu. 


Malenica je odbacio tvrdnje oporbe da su se jedinice slagale kako bi se zadovoljili interesi HDZ-a i koalicijskih partnera.


- Ne, one su se slagale da se ispuni sve ono što je Ustavni sud rekao u svojoj odluci, istaknuo je Malenica.


- Oporba u svojoj bezidejnosti traži nekakve nebitne razloge, dodao je.

Napomenuo je da će 78 posto birača glasati u istoj izbornoj jedinici kao i dosad.

- Ovaj izborni sustav je održiv i za nekoliko izbornih ciklusa, poručio je ministar Malenica.

SDP optužio za licemjerstvo


Reagirajući na prijedlog oporbe o šest izbornih jedinica i kritike zbog netransparentnosti, Malenica je SDP optužio za licemjerstvo rekavši da su 2015. također imali prijedlog šest jedinica od strane GONG-a i nekih zastupnika, ali su ga odbili.


- Tada su također bila odstupanja, rekao je Malenica.


- Kad su mijenjali zakon koji je mijenjao izborni sustav kroz izbor zastupnika u Hrvatskom saboru, nisu uključili javnost kroz javno savjetovanje, već je Klub zastupnika SDP-a tada predložio taj zakon, dodao je.

Rekao je da će oporba u javnom savjetovanju i tijekom saborske rasprave moći dati svoje prijedloge.

"Ne znam hoće li doći do štrajka"


Malenica je u studio došao direktno s postupka mirenja sa sindikatima namještenika i službenika u tijelima sudbene vlasti i DORH-u. Postupak nije uspio, a najavljuje se štrajk.


Malenica je rekao da se nije ni radilo o klasičnom mirenju jer ne postoji kolektivni radni spor, s obzirom na to da Sindikat državnih i lokalnih službenika nije reprezentativan niti je predmet mirenja bio nešto o čemu može biti mirenje.


- Hoće li do štrajka doći - ja to ne znam. Mirenje nije uspjelo, vidjet ćemo u narednim danima što će izjaviti predstavnici sindikata, zaključio je Malenica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!