Ministarstvo o posvojenju: Parovi se nisu obratili ni Ministarstvu niti Centrima za socijalnu skrb

04.01.2023.

Zadnja izmjena 20:47

Autor: HRT

Marija Barilić

Marija Barilić

Foto: HRT / HTV

Posvojenje djece iz Konga zbog čega je u prosincu u Zambiji zadržano osmero državljana Republike Hrvatske komentirala je danas Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. 

- Ako naši potencijalni posvojitelji, odnosno osobe iz Republike Hrvatske žele posvojiti dijete iz trećih država, mi im kažemo ako nam se obrate, da trebaju imati mišljenje o podobnosti o posvojenju nadležnog centra za socijalnu skrb i tek nakon toga bi se trebali obratiti trećim državama. Također skrećemo pažnju da moraju biti oprezni i da je važno komunicirati s tijelima koja su baš nadležna za postupak posvojenja u trećim državama, izjavila je Barilić.

Govoreći o razlikama u međudržavnom posvojenju kazala je da u slučaju trećih država ni Ministarstvo niti Centar za socijalnu skrb ne sudjeluju u postupku posvojenja, a kada je riječ o postupku u skladu s Haškom konvencijom, onda je Ministarstvo središnje tijelo što se tiče postupanja.

Istaknula je da sva četiri para koja su zadržana u Zambiji nisu se obratili Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike niti Centrima za socijalnu skrb. Nema niti informacije o djeci koja su trebala biti posvojena. Nije željela detaljnije komentirati dok se, kako kaže, ne utvrde sve činjenice.

Dobronić o posvajanju djece iz Konga

O slučaju posvajanja djece iz Demokratske Republike Kongo, zbog čega je u Zambiji već gotovo mjesec dana pritvoreno osam hrvatskih državljana, oglasio se i predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić. No on je u medije izašao s netočnom izjavom da je ta država potpisnik Haške konvencije o zaštiti djece te da su naši sudovi pogriješili kada su priznali odluku suda iz Konga o posvajanju bez odobrenja Ministarstva socijalne skrbi. No, Dobronić je, što je poslije i priznao, pobrkao dva Konga, Republiku i Demokratsku Republiku koja nije potpisnik Konvencije, a što znači i potpuno drugačiji postupak u kojem sudovi nisu nadležni za posvajanje djece.

Božinović o djeci koja su trebala biti posvojena

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je 30. prosinca da su djeca iz Konga, koju su u Zambiji posvojila četiri hrvatska para naknadno uhićena zbog sumnje u trgovanje ljudima, imala hrvatske dokumente. Dodao je da nekoliko hrvatskih resora surađuje i razmjenjuje informacije koje koordinira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) koje je zaduženo za brigu o hrvatskim državljanima izvan RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!