Traje istraga o posvajanju djece iz Demokratske Republike Kongo

30.12.2022.

Zadnja izmjena 19:45

Autor: Nataša Ban/Dnevnik/HRT/IMS

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Osmero hrvatskih državljana, odnosno četiri para, još je pritvoreno u Zambiji, kamo su stigli radi preuzimanja posvojene djece iz Demokratske Republike Kongo, a osumnjičeni su za trgovinu ljudima. 


U Demokratskoj Republici Kongo, srednjoafričkoj zemlji sa 108 milijuna stanovnika, četiri hrvatska para željela su posvojiti četvero djece. Dva su para već bila u hrvatskom registru potencijalnih posvojitelja - dva nisu.

- Ministarstvo nije imalo nikakvih informacija o tome, isti se nisu obraćali ministarstvu za informacije niti za pomoć, niti su ikakav zahtjev podnosili, rekla je Josipa Crnoja Bartolić, načelnica sektora za zaštitu djece i obitelji, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Svih je osmero sad u zatvoru u Zambiji, uhićeni su na aerodromu uz kongoansku granicu odakle su s djecom namjeravali krenuti u Hrvatsku. Detalji su nejasni, no danas stiže nova informacija.  

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da su djeca iz Konga, koju su u Zambiji posvojila četiri hrvatska para naknadno uhićena zbog sumnje u trgovanje ljudima, imala hrvatske dokumente. Djeca imaju hrvatske dokumente koji su izdani na temelju odgovarajućih rješenja hrvatskih institucija, kazao je Božinović na Policijskoj akademiji nakon primopredaje novih specijalnih policijskih vozila za prijevoz službenih pasa.

Dodao je kako u ovom trenutku više hrvatskih resora surađuje i razmjenjuje informacije koje koordinira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) koje je zaduženo za brigu o hrvatskim državljanima izvan RH.

DR Kongo, odakle su djeca, nije potpisnica Konvencije za zaštitu djece u vezi s međunarodnim posvojenjem, takozvane Haške konvencije. Da jest - propisana procedura išla bi preko državnih tijela.

- Obraćaju se nadležnom centru za soc skrb radi pozitivnog mišljenja prikladnosti za posvojenje. Tada se obraćaju zahtjevom prema Ministarstvu rada, središnjem tijelu, i tada stupamo u kontakt sa središnjim tijelom države iz kojeg se dijete želi posvojiti, rekla je Crnoja Bartolić.

- Potencijalni posvojitelji u Hrvatskoj čekaju vjerodostojne dokumente da su oni posvojitelji, s tim dokumentima podnose zahtjev nadležnom Općinskom sudu da potvrdi odluku treće zemlje i izda rješenje o posvojenju, pojasnila je Dubravka Marušić, ADOPTA, udruga za potporu posvajanju.

Sve se to u ovom slučaju - nije dogodilo. Tek treba istražiti na osnovi čega su hrvatski dokumenti odobreni za kongoansku djecu. Neslužbeno doznajemo, dokumenti za posvajanje iz DR Konga navodno su bili krivotvoreni.

Do daljnjeg, četiri hrvatska bračna para ostaju u zatvoru, a četvero djece od jedne do tri godine u sustavu su socijalne skrbi u Zambiji. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!