Poticaj ženama da se više uključe u oružanim snagama

17:12 / 20.10.2020.

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

-

-

Foto: - / -

U Zagrebu je predstavljen projekt koji je zamišljen kao poticaj ženama da se više uključe u našim oružanim snagama.
U Zagrebu je predstavljen projekt koji je zamišljen kao poticaj ženama da se više uključe u našim oružanim snagama. Financira ga vlada SAD-a, trajat će godinu dana, a njime će se utvrditi kakav je položaj žena u obrambenom sustavu te provesti edukacija časnica i kadetkinja.

Prva generalica Hrvatske vojske iza svog izbora stoji. Poziv je to, a onda i posao.

- Svaki dan je drugačiji, čekaju vas novi izazovi bez obzira kojeg ste spola. Jedan dan vam je teško, drugi dan malo lakše, ali mislim da upornim radom i znanjem stječete i priznanje svojih kolega i nadređenih, ističe hrvatska časnica i prva generalica OSRH Gordan Garašić.

U Hrvatskoj vojsci je oko 16% žena. Samo 6% sudjeluje u mirovnim operacijama. No taj broj mogao bi biti veći jer je među kadetkinjama sve više onih koje žele postati časnice.

- To nam pokazuje da nove generacije donose novu kvalitetu i da još uvijek ne možemo biti zadovoljni s brojem ili postotkom žena na najvišim upravljačkim i zapovjednim dužnostima, ističe admiral Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera OSRH.

Cilj projekta je osnažiti položaj žena i pružiti im veću potporu u vojnim snagama i mirovnim misijama. Radit će se analiza stanja.

- Mislim da je posebno važna i edukacija koja će se raditi s kandidatkinjama časnicama, dočasnicama koje će sudjelovati u mirovnim misijama i operacijama potpore miru, ističe pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

- Vjerujem da će rezultati ovoga projekta biti višestruko korisni, ne samo za žene u obrambenom i vojnom sektoru nego i za cijelo društvo, kaže država tajnica MUP-a Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Projekt je financiran novcem vlade SAD-a. Potpora je dobrodošla, a njihovi koraci hrabri i sigurni.

Iako bi u hrvatskoj vojsci moglo biti više žena, na razini Europske unije - Hrvatska je zlatna sredina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!