Potočnjak: Uvođenje obveznog cijepljenja je krajnja mjera

07.07.2021.

19:20

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/IMS/HRT

Željko Potočnjak

Željko Potočnjak

Foto: HRT / HTV

Najavljeni model, kojim bi potpore gospodarstvu uvjetovalo cijepljenje otvara mnogo pravnih pitanja u odnosu poslodavca i radnika. Stručnjak za radno pravo, profesor Željko Potočnjak sa zagrebačkog Pravnog fakulteta izjavio je za središnji Dnevnik HTV-a da bi to trebala biti odluka Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te da Vladina odluka nije u neskladu sa zakonom ili Ustavom. Napomenuo je da se u krajnjoj mjeri može razgovarati i o uvođenju obveze cijepljenja, ako druge mjere ne budu efikasne. 

- U Hrvatskoj je milijun i pol cijepljenih. Na skladištu je više od milijun doza cjepiva. Ako se ne poduzmu neke mjere i ako se u idućih mjesec dana ne cijepi barem još onoliko koliko ih je već cijepljeno, onda ćemo imati ozbiljnih problema s turističkom sezonom, održavanjem gospodarstva te s funkcioniranjem radnih mjesta općenito. Prema tome, ideja je potaknuti sve sudionike, ne samo poslodavce već i sindikate, ali i javni sektor da preuzme dio svoje odgovornosti, dodao je. 

Govoreći o tome imaju li poslodavci u vezi s tim "alate" u rukama, kazao je da zakon pruža neke mogućnosti ali da je riječ o tome kako je "obveza svih nas da shvatimo da pandemija nije samo problem Vlade već svih socijalnih partnera". 

- Određene mjere trebale bi ići i prema javnom sektoru. Mogli bi postojati stanoviti izuzeci ako se netko ne smije cijepiti. Mjere bi trebale biti postepene. Mi smo sugerirali da u odnosu s javnošću, prilikom objašnjavanja u čemu su ustvari problemi, da se učine određeni pomaci. U krajnjoj mjeri može se razgovarati o uvođenju obveze cijepljenja, ako druge mjere ne budu funkcionirale. Moramo sačuvati stanovništvo od opasne zarazne bolesti. To je prije svega odgovornost Vlade, ali i svih razumnih ljudi, dodao je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!