11:48 / 27.12.2018.

Autor: HRT

Potpisan novi GKU, Ribić nahvalio Ministarstvo obrazovanja

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministrica Blaženka Divjak zahvalila je pregovaračkim timovima koji su 16 mjeseci vodili pregovore.
Nakon pet godina od otkazivanja temeljnog kolektivnog ugovora, u četvrtak je za sektor znanosti i visokog obrazovanja potpisan novi Granski kolektivni ugovor. Obje strane - i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i pregovarači iz sindikata, nakon dugih 16 mjeseci pregovora složili su se da će on unijeti red u sustav.
Ugovor će, kazali su, donijeti pogodnosti za mlade znanstvenike koje se smatra kičmom sustava, a kojima će se bolje nego dosad regulirati i norma. Poboljšat će im se plaćanje u otežanim uvjetima rada, promovirat će se rad na međunarodnim projektima.

Glavni pregovarač sindikata Vilim Ribić pohvalio je tim iz Ministarstva obrazovanja, rekavši da je dobar, kreativan, stručan te kako dugo godina nisu imali tako kvalitetne pregovarače s druge strane.

Što se tiče materijalnih prava nije došlo do velikog pomaka, naglasio je, dodavši kako je bitno da su se nakon pet godina stanke donijele mjere koje će mnogima u sustavu poboljšati uvjete rada i mlade znanstvenike potaknuti na bolju međunarodnu suradnju.

Ministrica Blaženka Divjak zahvalila je pregovaračkim timovima koji su 16 mjeseci vodili pregovore.

Istaknula je da je pregovarački tim sindikata, koji je predvodio Vilim Ribić, bio doista snažan. Cilj obiju pregovaračkih strana- sindikalne i Vladine - bio je da se kvalitetno uredi sustav visokog obrazovanja i da se zaštite mladi znanstvenici, koji su najvredniji u sustavu, rekla je. Zahvalila je predstavnicima ministarstava financija i rada koji su sudjelovali u Vladinom pregovaračkom timu i uvelike doprinijeli sklapanju granskog kolektivnog ugovora.

Od novosti u GKU, spomenula je zaštitu prava i nova materijalna prava za mlade znanstvenike. Omogućuje im se vrijeme za znanstveni rad, tako da se ne opterećuju nastavom. Za mlade znanstvenike moraju se osigurati i troškovi doktorskog studija, i ako se to ne osigura putem projekata i institucijskih sredstava, taj će novac osigurati Ministarstvo znanosti, rekla je.

Uz to, mladim će se znanstvenicima vratiti novac za troškove izrade i opremanja samog doktorskog rada. Prvi put jasno se kaže da se radna norma sastoji i od nastavnog i znanstvenog dijela, da je pogotovo na sveučilištu važno da se tome pristupa na uniformirani način, ali i da se nekome može znanstvena norma povećavati, a nastavna smanjivati i obratno.

Istaknula je da su GKU pokušali urediti tako da se prepoznaju neke suvremene postavke kakvih prije nije bilo, što uključuje rad na projektima, pitanje potrebe javnog natječaja prilikom prelaska s projekta na projekt, a iskorak je i da se norma gleda holistički - ne samo na instituciji gdje znanstvenik radi, već se prepoznaje na sveobuhvatan način.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!