Potpisan ugovor o plinofikaciji rafinerije u Bosanskom Brodu

25.05.2019.

07:53

Autor: D.M./HRT

default error photo
U Slavonskom Brodu potpisan je ugovor o plinofikaciji rafinerije u Bosanskom Brodu. Potpisivanju je nazočila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Napokon se počeo rješavati problem onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu. U tom je gradu danas potpisan ugovor o plinofikaciji rafinerije u Bosanskom Brodu. To je preduvjet za smanjenje razine onečišćenja zraka s obje strane granice. Na potpisivanju je bila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- U Slavonskom Brodu novi prosvjed zbog onečišćenja zraka
- U Bosanskom Brodu nadaju se plinofikaciji rafinerije i grada
- Eksplozija u rafineriji u Bosanskom Brodu

Opskrba prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod (RNB) od strane opskrbljivača Crodux plin obavit će se izravnim priključenjem na plinski transportni sustav Hrvatske prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica - Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom te rafinerije.- Trebalo je gotovo 3 godine rada, truda i pregovora. O ovome sam više puta razgovarala s dužnosnicima Ruske Federacije, ali i unutar Hrvatske i Republike Srpske, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon potpisivanja ugovora. Posebno je zahvalila svima u Slavonskom Brodu koji su se, rekla je, borili za to da imaju dostojne uvjete života - županu, gradonačelniku, svim nevladinim udrugama, zastupnicima, pojedinicma te posebno učenicima koji su snimili motivirajući film o Slavonskom Brodu.

Zahvalila je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu koji je, rekla je, prepoznao vrijednost ovog projekta. Zahvalila je i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, ministru Tomislavu Ćoriću, Plinacru i Croduxu, ruskom veleposlaniku u RH Anvaru Azimovu, vlastima Republike Srpske i predsjedatelju Miloradu Dodiku.

Podsjetimo, prije deset godina novi ruski vlasnici obnovili su proizvodnju u Rafineriji nafte u Brodu, bosanskohercegovačkom entitetu Republike Srpske. No za stanovnike Slavonskog Broda u Hrvatskoj tada su počeli problemi s onečišćenim zrakom, zbog čega godinama prosvjeduju. Početkom siječnja u Rafineriji nafte Bosanski Brod počeo je planski kapitalni remont i proces neovisnoga tehničkog ispitivanja opreme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!