Ukrajinska dužnosnica Olena Kondratiuk u posjetu Hrvatskoj

07:50 / 26.05.2022.

Autor: T.V./HRT

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i potpredsjednica ukrajinskog parlamenta Olena Kondratiuk

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i potpredsjednica ukrajinskog parlamenta Olena Kondratiuk

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatska podupire suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine kojoj će i dalje humanitarno, politički i tehnički pomagati, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon razgovora s potpredsjednicom ukrajinskog parlamenta Olenom Kondratiuk koja je zahvalila na dosadašnjoj pomoći, uključujući prihvaćanje tisuća ukrajinskih izbjeglica.


Jandroković je istaknuo snažnu solidarnost i duboko suosjećanje hrvatskog naroda s ukrajinskim, kao i punu političku potporu suverenitetu, teritorijalnom integritetu i neovisnosti Ukrajine, stoji u saborskom priopćenju. Kazao je da Hrvatska, koja je i sâma bila žrtva agresije, razumije teško stanje u kojem se nalaze ukrajinski branitelji i narod.

- Hrvatska će i nadalje pomagati Ukrajini na političkoj, humanitarnoj, tehničkoj, financijskoj i diplomatskoj razini, istaknuo je Jandroković.

Kondratiuk
je izvijestila o aktualnoj vojnoj i humanitarnoj situaciji u Ukrajini te prenijela njihova nastojanja za što skorijim kandidacijskim statusom za članstvo u Europskoj uniji. Zahvalila je Hrvatskoj na stalnoj potpori europskim težnjama Ukrajine i na spremnosti prenošenja hrvatskih iskustava i pružanju pomoći u razminiranju, rehabilitaciji i liječenju ratnih veterana te mirnoj reintegraciji okupiranih područja i poslijeratnoj obnovi, navodi se u priopćenju.


Potpredsjednica ukrajinskog parlamenta sudjelovala je i na zajedničkoj sjednici Odbora za vanjsku politiku te Odbora za europske poslove.

- Spominjala se i RH i s ukrajinske strane sličnost borbi za neovisnost i događaje koji su u njihovim gradovima kao što je Buča, Mariupolj i neke druge sredine i gospođa Olena je spomenula ono što smo mi doživaljavali u Vukovaru, Pakracu. Ponudili smo svu pomoć koju ćemo pružati, ne samo tehničku nego i psihološku, sve što možemo nakon rata, izjavio je predsjednik Odbora za vanjsku politiku (HDZ) Gari Cappelli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!