Potres 2020 - aplikacija koja život znači

07.01.2021.

14:12

Autor: Andrea Vatavuk/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Zelene točkice označavaju ljude koji nude pomoć, a crvene one koji je traže.
Od danas je aktivna službena internetska stanica potresinfo.gov.hr - koja ujedinjuje sve informacije o otklanjanju posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije. Na njoj su svi važni podaci i poveznice za one koji traže i nude pomoć za pogođena područja.

A pomoć unesrećenima u potresu olakšava i interaktivna digitalna karta "Potres 2020" koja je nastala u samo 36 sati nakon potresa. U izradi je sudjelovao Geodetski fakultet, a osim studenata i profesora, sudjeluju i razni volonteri i eksperti iz cijele Hrvatske, ali i drugih država poput Kanade i Australije. Karta je dostupna svima, a cilj je povezati sve one koji nude pomoć s onima koji je traže.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ "Urušne vrtače u selu Mečenčani velika su opasnost za stanovnike"
➡️ HRT-ov novinar još je '98. upozoravao na lošu obnovu

Odmah nakon razornog potresa organiziralo se stotinjak volontera sa stručnim znanjem. Preuzeli su snimke Hrvatske gorske službe spašavanja i napravili novu kartu ugroženog terena, kartirani su svi objekti. Na platformi je digitalizirano, kaže dekan Geodetskog fakulteta u Zagrebu Almin Đapo 1500 km2, 48 000 objekata, sve ceste, putevi i stazice koje vode do objekata.

- Na temelju kućnih brojeva koje nam je ustupila Državna geodetska uprava RH, mi smo našli i one kuće koje imaju zelene krovove i doslovno se ne vide u šumarcima, tako da, nitko neće ostati nezabilježen, poručuje prodekan Geodetskog fakulteta za znanost i međunarodnu suranju Damir Medak.Zelene točkice označavaju ljude koji nude pomoć, a crvene one koji je traže. Ostale boje označavaju razne kategorije poput vode, lijekova, hitne službe, sanacije krovova. Digitalna karta je dostupna svakome, a svi koji na njoj rade jako su dobro iskordinirani.

- To je ono što nam je jako bitno, da imamo ljude koji provjeravaju informacije na terenu, preuzimaju zadatke i javljaju je li nešto riješeno, nije riješeno. Je li nešto, ne daj Bože, lažno ili pogrešno pa se mora korigirati, napominje dekan Almin Đapo.

U izradi su sudjelovali i studenti, koji će ovo iskustvo, kako kažu, zauvijek pamtiti. Ovom platformom se na najbrži način može dati i dobiti pomoć. Dobro će doći i za buduća vremena službama koje se time bave, ali i cijelom pučanstvu, koje je ovoga puta potvrdilo ono što i njen slogan kaže - Zajedno smo jači!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!