10:51 / 04.02.2021.

Autor: HRT/Hina

U Mečenčanima se nakon potresa otvorilo 88 rupa, stalno se šire

Rupe u Mečenčanima iz dana u dan sve su veće, pojavljuju se i nove

Rupe u Mečenčanima iz dana u dan sve su veće, pojavljuju se i nove

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Osim štete na kućama i zgradama, potres na Banovini je izazvao i druge, neočekivane probleme. U zemlji se svakoga dana otvara sve više rupa, a postojeće se sve više šire. Ljudi u Mečenčanima, koji blizu njih žive, sve više se suočavaju sa strahom i neizvjesnošću.

Najveći je problem to što se rupe nalaze u neposrednoj blizini kuća. Iz Mečenčana, blizu Hrvatske Kostajnice za Dnevnik HTV-a javila se Jelena Bokun koja je razgovarala s Nenadom Tomaševićem, kraj čije se kuće odmah nakon potres 29. prosinca otvorila prva velika rupa. On kaže da prizor koji je tada ugledao nije bio nimalo lijep.

- Jednostavno, dva koncentrična kruga spojila su se u jedan krater koji se povećao i došao do stepeništa. To je automatski bio alarm da Stožer civilne zaštite stavi crvenu etiketu - neuporabljivosti, stanovanja i neulaženja, rekao je 

Gospodin Tomašević sada živi malo dalje, preko puta ceste, ali svakog dana svjedoči novim rupama, već ih je 88.

-Ne bih, kaže baratao nekim brojkama. Ovo je bi prva rupa koja se otvorila, a najveća se otvorila 4. siječnja. i poslije toga sve ih je više. U svakom slučaju, rekao je, neugodan je osjećaj, ali ja sam po prirodi realni optimist. Mislim da treba slušati struku, dodao je. 

Novi potres magnitude 3,0 prema Richteru osjetio se jutros na području Sisačko-moslavačke županije, objavila je Seizmološka služba RH. Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jutros u 5,59 sati umjeren potres s epicentrom četiri kilometra jugozapadno od Petrinje.

Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jutros u 5,59 sati umjeren potres s epicentrom četiri kilometra jugozapadno od Petrinje.

Magnituda potresa iznosila je 3,0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja EMS ljestvice.

Do sada je u Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljeno malo više od 34 tisuće oštećenih stambenih objekata. Osim štete na kućama i zgradama potres je donio i probleme s tlom.

Aktivirala su se brojna klizišta te se stvaraju velike rupe u zemlji koje su nakon svakog potresa sve veće. Najviše ih je u Mečenčanima blizu Kostajnice.

- Službene brojke 88 rupa. Policija je na terenu, ograđuje takva mjesta trakama. Najveći problem je što su u neposrednoj blizini kuća. Mještani su u strahu, nikad ne znaju što će im novo jutro donijeti. Neki su se već morali iseliti, a drugi čekaju što će reći stručnjaci. Za one koji će morati iseliti pripremaju se kontejneri ispred osnovne škole, rekla je HRT-ova reporterka Jelena Bokun javljajući se za podnevni Dnevnik.


Studenti i profesori Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta su na terenu i ispituju kakvo je tlo, odnosno postoji li mogućnost da se otvore nove rupe.

- Prošao sam rat pa se ne bojim. Ako dođe do kuće, morat ćemo iseliti, rekao je Stjepan Cvitkušić.

- Bojimo se, u strahu spavamo. Vidite kolike su te rupe, nitko nam ne govori ništa konkretno, hoćemo li se iseljavati ili ostati. Niti možemo što obnavljati niti znamo na čemu smo, kaže Mirjana Dubravac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!