10:50 / 04.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Za mikropoduzetnike na potresom pogođenom području 10 milijuna kuna

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Ovih 10 milijuna kuna, kazao je Novak, namijenjeno je prije svega obrtnicima i mikropoduzetnicima s do devet zaposlenih koji mogu dobiti 30.000 kuna jer u Ministarstvu, naveo je, smatraju da je njima u ovom trenutku najteže ponovno pokrenuti poslovanje.


Za saniranje posljedica potresa i nastavak poslovanja u potresom pogođenoj Sisačko-moslovačkoj županiji, Ministarstvo gospodarstva od sutra je za mikropoduzetnike s najviše devet zaposlenih osiguralo ukupno 10 milijuna kuna.

Pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak izjavio je u četvrtak u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" da je taj natječaj dogovoren na sastanku ministara gospodarstva i rada Tomislava Ćorića i Josipa Aladrovića s predstavnicima HGK, HOK-a te kompanija u županiji.

Istaknuo je da se Ministarstvo gospodarstva obvezalo unutarnjom raspodjelom pokušati naći određena sredstva kako bi pomogli najugroženijim kompanijama i tvrtkama na području zahvaćenom potresom.

Ovih 10 milijuna kuna, kazao je Novak, namijenjeno je prije svega obrtnicima i mikropoduzetnicima s do devet zaposlenih koji mogu dobiti 30.000 kuna jer u Ministarstvu, naveo je, smatraju da je njima u ovom trenutku najteže ponovno pokrenuti poslovanje.

Mikropoduzetnici s najmanje novca mogu revitalizirati poslovanje

S druge strane, istaknuo je, njima je potrebno najmanje novca kao pomoć da počnu revitalizirati gospodarstvo na tom području te se pokušaju vratiti u normalan život.

Novak je izvijestio da je na području županije između četiri te četiri i pol tisuće poduzetnika s oko 19.000 radnih mjesta, a na natječaj koji počinje sutra moglo bi se kvalificirati njih oko tisuću.

Naglasio je kako Ministarstvo iz svojega registra može povući dosta podataka potrebnih za prijavu na natječaj, a poduzetnici su dužni dostaviti podatke o veličini poduzeća, pretrpljenoj šteti i slične, dok je jedan od uvjeta i to da su uredno podmirivali obveze prema državi.

U pozivu navedeni prihvatljivi i neprihvatljivi troškovi.

Kazao je i kako je u pozivu na natječaj jasno definirano koje troškove Ministarstvo može, a koje ne može prihvatiti.

Tako se prihvaćaju troškovi nabave opreme, čak i polovne ne starije od pet godina, a ne smiju se nabavljati od povezanih društava, neće se priznavati ni kupnja vozila niti podmirivanje PDV-a i carinskih davanja, a ne smije biti otpuštanja radnika.

- Ova sredstva nisu dostatna za velike konstrukcije i ako je objekt jako stradao te treba određena ulaganja. Da se sredstva opravdaju i krene s nekakvom proizvodnjom ili djelatnošću treba oko šest mjeseci, zaključio je Novak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!