12:37 / 03.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Potresi na Banovini svakodnevni su, ali sve slabiji

Petrinja nakon potresa

Petrinja nakon potresa

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Seizmička aktivnost na području Sisačko-moslavačke županije i dalje je prisutna, potresi su svakodnevni, ali srećom, sve slabiji, rečeno je na radionici koja je u Sisku održana u organizaciji Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa.

Predsjednik Platforme, utemeljene 2013. godine, Marijan Vundać, rekao je da se radionicom želi lakše i cjelovitije artikulirati probleme na pojedinom području, kako bi se Platforma lakše mogla obratiti institucijama koje mogu pomoći u rješavanju pojedinih problema. Naglasio je da je Sisak najbolji primjer i mjesto za obradu teme vezane uz rizik od katastrofa, s obzirom na okolnosti koje su se od potresa potkraj pretprošle godine ondje dogodile.

- Područje zaštite i spašavanja je nepredvidivo, a svaki kraj ima svoje specifičnosti, pa se s pravim informacijama možemo bolje pripremiti za ono što nas očekuje, rekao je Vundać.

Seizmolog Krešimir Kuk predstavio je Sisačko-moslavačku županiju kao seizmički najaktivnije područje u Hrvatskoj. Govorio je o mehanizmima nastanka potresa od velikog pokupskog potresa 1909. do danas, o seizmološkim kartama i drugim obilježjima potresnih događaja.

- Seizmička aktivnost je i dalje prisutna, potresi su svakodnevni i učestali, ali, srećom, ne toliko svojim magnitudama i jačinom. Tlo je aktivno i s time ćemo još neko vrijeme morati živjeti. Broj potresa svakodnevno raste i samo u prva 3-4 mjeseca već ih je bilo nekoliko tisuća, magnitude veće od 2. Potresi su sve slabiji, što je i očekivano. Nasreću, više ne izazivaju novu materijalnu štetu. Magnituda prvog potresa od 6,2 je i najveća očekivana na ovom području, rekao je Kuk.

O ulozi Državnog hrvatskog meteorološkog zavoda u sustavu upozoravanja govorila je Tanja Renko te podsjetila kako DHMZ upozorava na niz vremenskih pojava, kao što su poplave, jake kiše, olujni vjetar, niska i visoka temperatura, grmljavinsko nevrijeme i druge nepogode koje se mogu dogoditi na području Hrvatske.

Uz članove Platforme, na radionici su sudjelovali i predstavnici DHMZ-a, Sisačko-moslavačke županije, gradova Siska, Petrinje i Gline, te službi za zaštitu i spašavanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!