13:55 / 30.04.2021.

Autor: HRT

Više od 38 tisuća kandidata; Na Banovini izbori u 25 šatora

Dan poslije izborne šutnje, 16. svibnja su izbori

Dan poslije izborne šutnje, 16. svibnja su izbori

Foto: HRT / IMS

Za izvršnu i predstavničku vlast na lokalnim izborima 16. svibnja kandidiralo se više od 38 tisuća kandidata, to su neslužbene brojke, službene će objaviti nadležna izborna povjerenstva, rekao je u petak predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đuro Sessa.


Na konferenciji za novinare Sessa je izvijestio o broju zaprimljenih listi i kandidatura, u ponoć je, naime, istekao rok za zaprimanje.


Na listama za županijske skupštine, uključujući i Grad Zagreb, koji ima status županije, je 7. 104 kandidata, a na listama za gradska i općinska vijeća 28. 867 kandidata.


Kandidata za župane i njihove zamjenike je 225, a u taj su broj uključeni i kandidati za zagrebačkog gradonačelnika i njegove zamjenike.


Za općinske načelnike i gradonačelnike kandidiralo se 1.901 osoba, uključujući i zamjenike.


Podaci za četiri velika grada


U Splitu i Rijeci je po 11 kandidata za gradonačelnika, u Zagrebu deset i u Osijeku sedam.


Kada kreće službena izborna promidžba?


Nakon što nadležna izborna povjerenstva objave pravovaljane kandidature, u županijama, gradovima i općinama kreće službena izborna promidžba koja će trajati do 14. svibnja u ponoć, kada nastupa dvodnevna izborna šutnja.


Izborna šutnja


Subota prije izbora i izborna nedjelja su dani izborne šutnje, a isto će pravilo vrijediti i u drugom izbornom krugu, koji će se održati 30. svibnja.


DIP je na lokalnim izborima samo nadzorno tijelo, izbore provode niža izborna povjerenstva, podsjetio je Sessa i za eventualne upite uputio na ta tijela.


Izvijestio je i da su određena biračka mjesta, bit će ih 6. 572, a imenovani su i svi članovi biračkih odbora, u svakom ih je po deset.


Provedba lokalnih izbora osigurana je i na potresom pogođenoj Banovini


Tamo gdje biračka mjesta neće biti moguće smjestiti u zgrade, izbori će biti organizirani u šatorima, njih 25 koji će biti postavljeni dan prije izbora, rekao je Sessa i precizirao da će osam šatora biti podignuto u Glini, sedam u Petrinji, četiri u Sisku, po tri u Donjim Kukuruzarima i Majuru.


- Jedino što bismo molili u tim posebnim uvjetima, a to nije samo u ovim mjestima u kojima će se izbori provoditi u šatorima nego na svim izbornim biračkim mjestima, da birači pokažu jedno razumijevanje, da se vodi računa o svim epidemiološkim mjerama, i da na neki način pomognu i sebi i izbornim tijelima da se izbori provedu uredno, mirno - i onako kako bi se izbori trebali provoditi, rekao je Sessa.


Potvrdio je da birači koji su se nakon potresa raselili s Banovine neće moći glasovati u drugim mjestima.

Na izborima ćemo imati 14 milijuna listića i cijela organizacija logistički bi bila vrlo teška, preteška,  rekao je Sessa.


Podsjetio je i na novinu svibanjskih lokalnih izbora svi sudionici će svoja izvješća o troškovima promidžbe unositi u poseban informacijski sustav.


- To će morati učiniti sedam dana prije izbora i 30 dana nakon njih, rekao je Sessa i naglasio kako će svi podaci o financijama biti objavljeni na jednom mjestu, mrežnoj stanici DIP-a.


Zaražene i osobe u samoizolaciji glasuju kao i u srpnju


- Osobe u samoizolaciji ili zaražene koronavirusom glasovat će po istom principu kao i lani u srpnju, na izborima za Sabor. Članovi biračkog odbora ići će kod njih doma, a zaraženi će moći glasovati uz pomoć druge osobe da se izbjegne bilo kakav kontakt članova biračkog odbora i zaražene osobe, rekao je predsjednik DIP-a.


Na novinarski upit tko će nadzirati provedbu epidemioloških mjera na predizbornim skupovima, potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić tumači kako politički skupovi nisu izborna radnja, pa slijedom toga nisu u ingerenciji ni DIP-a, ni nižih povjerenstava.


Nadzirat će ih onaj tko i inače nadzire, covid-redar, odnosno civilna zaštita.


Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski najavio je da će se izborni rezultati u nedjelju, 16. svibnja 'puštati' od 21 sat i osvježavati svakih 15 minuta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!