07:37 / 25.02.2020.

Autor: HRT

Potvrđen koronavirus u Hrvatskoj

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski krizni stožer za praćenje zaraze koronavirusom preventivno je postrožio zaštitne mjere. Epidemiolozi se raspoređuju na neke granične prijelaze. Županije imaju zadatak razmisliti o prostorima za karantene budu li zatrebale.
Potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o mlađem čovjeku iz Zagreba koji je hospitaliziran Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Vijest je potvrđena nakon sastanka nacionalnog stožera Civilne zaštite koji je održan jutros u Banskim dvorima.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je u Hrvatskoj potvrđen koronavirus i nalazi se u Zagrebu. Radi se o mlađem čovjeku. Njegovo stanje je dobro, rekao je nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite i napomenuo da će javnost biti promptno izvješćivana o svemu što je bitno.MVEP objavio preporuke za putovanja u Italiju
Rijeka: Jedna osoba sa simptomom u izolaciji
Što je koronavirus, samozaštita i opće zaštitne mjere
● Profiteri na djelu, nude maske za 8 kuna!
Zagrebačka zračna luka provodi mjere zaštite putnika i zaposlenika
"Ne ići u domove zdravlja i potencijalno širiti zarazu"
Prvi pozitivni testovi na koronavirus u Tirolu

Kako neslužbeno doznajemo, zaraženi je muškarac zaposlen u tvrtki Ericsson Nikola Tesla i u petak je bio na poslu. Također neslužbeno, tvrtku nitko od nadležnih institucija nije kontaktirao već su informaciju o tome da je zaražen njihov djelatnik saznali od njegove obitelji.

Uskoro opširnije...

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da je koronavirus potvrđen kod muškarca koji je između 19. i 21. veljače bio u Milanu. Pacijent se nalazi u klinici "Dr. Fran Mihaljević".

- On u ovom trenutku pokazuje blaže znakove bolesti i nadamo se da će tako i ostati. Međutim, ovim  činom detekcije virusa u našem prostoru podižemo stupanj naše pripreme i obrane te mjera koje poduzimamo. Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je mladić ostvario i postupati prema njima na adekvatan način, kaže ministar.

Poručio je da Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti, a njezin zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu. "Riječ je o bolesti koja je po kliničkim karakteristikama slična gripi i ne očekuje se veći pobol i komplikacija od sličnih infekcija gripe", ustvrdio je Beroš te dodaje da se ne očekuju veći pobol ili komplikacije. 

Božinović u srijedu saziva načelnike županijskih stožera civilne zaštite

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović vodi stožer civilne zaštite. Kazao je da taj stožer počinje svoj rad i da će biti smješten u prostorijama Civilne zaštite u Nehajskoj ulici. Premijer je rekao da će se stožer sastajati koliko bude potrebno kako bi koordinirao sve aktivnosti na središnjoj razini. Napomenuo je da će ministar Božinović sazvati sve načelnike županijskih stožera civilne zaštite kako bi se i oni maksimalno uključili u sve aktivnosti vezane za prevenciju širenja koronavirusa. 

- S obzirom na događanja u Italiji mi ćemo osigurati da sve nadležne službe, od ministarstava zdravstva, unutarnjih poslova, inspektorata, svih nadležnih tijela, osobito epidemioloških, budu u punoj pripravnosti te da budemo aktivni u sprečavanju širenja virusa, kaže Plenković.

Epidemiolozi se raspoređuju na neke granične prijelaze

Hrvatski krizni stožer za praćenje zaraze koronavirusom preventivno je postrožio zaštitne mjere. Epidemiolozi se raspoređuju na neke granične prijelaze. Županije imaju zadatak razmisliti o prostorima za karantene budu li zatrebale. Ministar Beroš je kazao da se prema odluci premijera od 11 sati podiže stupanj pripravnosti na veći.

Odgovarajući na pitanje što je s osobama izoliranima u Rijeci, ministar Beroš rekao je da se radi o hrvatskim radnicima koji su bili u Italiji. Još se ne znaju rezultati njihova testiranja. Ne pokazuju znakove bolesti, osim jednoga koji kašlje već tri tjedna, ali ne mislimo da je u vezi s mogućom infekcijom koronavirusom. Uzeti su brisevi i očekujemo rezultate, dodaje i napominje da je Hrvatska predvidjela sve moguće scenarije. 

Detektirali smo sve kontakte i prema njima će se postupati na odgovarajući način, rekao je Beroš odgovarajući na pitanje u vezi s kontaktima koje je eventualno ostvarila zaražena osoba.

- Za one koji su bili u neposrednom  ili najbližem kontaktu, organizirat ćemo karantenu, a za sve ostale zdravstveni nadzor. Budući da je test potvrđen u 11.50 osobno nemam još sve relevantne podatke. Međutim, postupanje epidemiologa već je završeno pa vjerujem da su svi podaci već nama dostupni, kazao je ministar Beroš.

U Varaždinu svi u pripravnosti u slučaju zaraze

Na sjeveru zemlje za sad infekcije nema, no službe su u pripravnosti. Ivida Grudiček razgovarao je s ravnateljem Opće bolnice Varaždin Nenadom Kudelićem. Kudelić je kazao kako se gripa dosad pokazala kao opasnija bolest od zaraze koronavirusom ali i dodao kako se ova situacija ne smije potcjenjivati. U bolnci je sve spremno za prihvat oboljelih i svi su protokoli točno definirani.Beroš: Ne treba dizati paniku, ta je bolest poput obične gripe

Prije sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Beroš naglasio je da se u Hrvatskoj poduzimaju sve mjere koje su potrebne u vezi s koronavirusom.

- Mislim da smo doista spremni, ali virusi su nepredvidive žive stanice, zbog kojih ne možemo imati odgovore na sva pitanja. To je bolest koja doista, u najvećem broju slučajeva ne ostavlja teže posljedice. Više od 80% bolesnika ima blaži oblik bolesti. Neki niti ne znaju da su to prebolili. Ona je poput obične gripe. Doista nema razloga za strah., kazao je Beroš. Ministar je također rekao da je Hrvatska spremna zatvoriti granicu, ukoliko to struka zatraži, ali da to zasad nije potrebno.Markotić: Trudimo se biti što spremniji za slučajeve koje očekujemo

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", situaciju u Hrvatskoj, a u vezi s koronavirusom, ne smatra dramatičnom već ju naziva realnom. Kazala je kako će i u Hrvatskoj biti slučajeva, kako se virus bude širio u Europi te da pokušavaju sve mjere podići na višu razinu kako bi  bili što spremniji za pozitivne slučajeve koje očekuju.

Istaknula je i da se koronavirus širi poput gripe, pa su pod pojačanim rizikom stariji i osobe s kroničnim bolestima. Dodaje da nošenje kirurških maski ne pruža veliku zaštitu zdravim osobama, pa bi ih zapravo trebali nositi oboljeli kako bi se spriječilo širenje virusa.

"Dobro stojimo sa zalihom medicinske zaštitne opreme"

Damir Trut  iz Ravnateljstva civilne zaštite ističe da Hrvatska relativno dobro stoji sa zalihom medicinske zaštitne opreme i spremna je za prvi val koronavirusa. No, naručivanje nove opreme ide teško jer je sva proizvodnja mobilizirana za potrebe Kine i drugih zemalja koje imaju veliki broj slučajeva, kazao je.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić poručio je da nema straha da će se Hrvatska suočiti s manjkom sanitarnih inspektora ako situacija s koronavirusom eskalira.

- Noćas su sanitarni inspektori i epidemiolozi izdali rješenje o karanteni za deset osoba, napomenuo je. 

Uskoro upute kruzerskim lukama, a zagrebačka i dubrovačka zračna luka  spremne su

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u Zadru da će u kruzerske luke biti upućene posebne upute vezano uz situaciju s koronavirusom, a da su vozači kamiona koji prometuju prema Italiji preporuke već dobili.

Međunarodna zračna luka Zagreb provodi sve potrebne i usuglašene mjere zaštite putnika i zaposlenika zbog prevencije koronavirusa i u stalnom je kontaktu sa nadležnim službama i ustanovama koje prate situaciju i daju upute za postupanje, ističu iz MZLZ-a. Zračna luka Dubrovnik je zbog prevencije i zaštite putnika i zaposlenika od eventualnog širenja virusa COVID-19 osigurala dodate prostorije za sanitarni pregled putnika u prostoru međunarodnog dolaska putničke zgrade, a za sada ne bilježe otkazivanje letova. 

Trajekt koji će u srijedu na redovitoj liniji iz Ancone uploviti u splitsku gradsku luku dočekat će posebno opremljena hrvatska pomorska policija i sanitarni inspektor, doznaje se u Lučkoj upravi u Splitu.

Ukinuta mjera kućne izolacije učenicima pulske gimnazije

Učenicima pulske gimnazije, splitske 5. gimnazije Vladimira Nazora i omiške Srednje škole Jure Kaštelana koji su proteklih dana bili na izletu u Italiji pa su stavljeni u kućnu izolaciju, ta je mjera ukinuta. Procijenjeno je da nije riječ o riskantnim slučajevima i vraćaju se na nastavu. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak školama je izdala uputu vezano za izlete u Italiju.

Ministar zdravstva Vili Beroš u Rimu će sudjelovati na sastanku ministara zdravstva Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske i Švicarske o suzbijanju koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!