Povećana kupovina krivotvorenih proizvoda

10:08 / 12.06.2022.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/M.M./Potrošački kod/HRT

Povećana kupnja krivotvorenih proizvoda

Povećana kupnja krivotvorenih proizvoda

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zbog krivotvorenih proizvoda i piratstva, svaka država u prosjeku na godinu izgubi do 15 milijardi eura. Činjenica je da se gotovo sve može krivotvoriti: prehrambeni i kozmetički proizvodi, odjeća, igračke, lijekovi. Zapravo sve čega se možete sjetiti. Na razini EU-a krivotvoreni proizvodi čine gotovo 7% svih proizvoda uvezenih iz trećih zemalja. Prema anketi, u Hrvatskoj 31% mladih namjerno kupuje krivotvoreni proizvod, a njih 28% svjesno je pristupilo piratskim sadržajima. S druge strane, 60% mladih Europljana izjavilo je da radije pristupa originalnim digitalnim sadržajima.

- Tijekom prošle godine mi smo zaustavili krivotvorenu robu za više od 90 potrošačkih brendova, Međutim, ako gledamo koji su najčešći tada možemo izdvojiti brendove iz modne industrije, poput Louis Vuitton, Prada, Dior, Channel, Rolex itd, rekao je Ninoslav Babić, viši upravni savjetnik u Središnjem uredu Carinske uprave.

Krivotvoritelja ima na svim kontinentima. Roba put do kupca često nađe putem online kupnje.

- Najčešće dolazi kontejnerskim putem, naše luke Rijeka, Ploče, kamionskim prijevozom iz Turske na GP na putem balkanske rute i Erdut, dodaje Babić.

Često kupci i nisu svjesni da su kupnjom krivotvorene robe u prekršaju.

- Ako kupujete iz Kine, intelektualna vlasništva nisu na visokoj razini. Tamo legalno, kad to dođe, nije legalno. Pošiljatelj legalno, ali primatelj ne, ali rizik transakcije u snosi naručitelj u Hrvatskoj, ističe Tin Matić, odvjetnik.

Kako su uvoznici u strahu od visokih kazni, paze da ne naručuju krivotvorenu robu. No, kada samostalno naručujemo od prodavatelja iz Kine, izlažemo se zapravo velikom riziku. Upozorenje bi nam trebala biti niska cijena, ali i izgled cjelokupne stranice. Često slika ne odgovara onomu što treba doći na kućnu adresu.

Potrošači često nisu svjesni da su u prekršaju kada pristupaju piratskim sadržajima. U Hrvatskoj je ta praksa učestalija nego u ostatku Europe.

Europa krivotvorinama nastoji stati na kraj: u nekim zemljama visokim kaznama. No mišljenja su da bi piratske stranice posjećivalo manje ljudi, kada bi legalni sadržaji bili cijenom pristupačniji.

Treba imati na umu da kupnjom jeftinih krivotvorina zapravo sebe izlažemo dodatnoj opasnosti, jer takvi proizvodi nisu provjereni. A i velikom financijskom riziku, jer utvrdi li se da smo doista naručili krivotvorinu, ostat ćemo bez proizvoda, mogli bismo platiti kaznu, ali i uništavanje krivotvorene robe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!