Povećani koeficijenti za izračun plaća u zdravstvu

27.04.2023.

11:35

Autor: T.V./HRT/Hina

ministar zdravstva Vili Beroš

ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Vlada je na sjednici u četvrtak izjednačila koeficijente za radna mjesta iste složenosti poslova i iste razine stručne osposobljenosti, ali na različitim razinama zdravstvene zaštite ili ustanovama, te povećala koeficijente za određena radna mjesta.

Novac je za izmjenu i dopunu Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama osiguran u financijskom planu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u iznosu nešto većem od 88 milijuna eura.

- Prijedlogom uredbe izjednačavaju se koeficijenti složenosti poslova specijalista u bolničkoj s onima u primarnoj zaštiti u skladu s reformskim ciljem jačanja uloge primarne zdravstvene zaštite, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš dodavši da se briše i razlikovanje užih specijalista i specijalista.

Osim izjednačavanja koeficijenata složenosti poslova specijalista u bolničkoj i izvanbolničkoj zdravstvenoj zaštiti te povećanja koeficijenata složenosti poslova specijalista na primarnoj razini zdravstvene zaštite, povećani su koeficijenti specijalizanata te koeficijenti doktora medicine, doktora dentalne medicine bez specijalizacije, s koeficijenta 1,659 na koeficijent 1,880 a magistara farmacije i magistara medicinske biokemije bez specijalizacije s koeficijenta 1,659 na koeficijent 1,825.

Koeficijenti Položaja II. vrste također se povećavaju, s koeficijenta 1,164 na koeficijent 1,200, a povećani su i koeficijenti složenosti poslova 1,571 na koeficijent 1,659 za logopede, medicinske tehnologe, biotehnologe i biomedicinske inženjere, biologe u zdravstvu, molekularne biologe, kliničke psihologe, psihologe, medicinske fizičare, fonetičare, nutricioniste, defektologe/edukacijske rehabilitatore i citogenetičare s obzirom na njihovu važnu ulogu u procesu dijagnostike i liječenja.

Izmjenama Uredbe je, zbog složenosti poslova i odgovornosti tih radnih mjesta, obuhvaćeno i povećanje koeficijenta radnih mjesta zdravstvenih djelatnika III. vrste i to s koeficijenta 1,067 na koeficijent 1,100, s koeficijenta 1,018 na koeficijent 1,077 te s koeficijenta 0,951 na koeficijent 0,999.

Uvodi se i novo radno mjesto specijalista prvostupnika sestrinstva u hitnoj medicinskoj pomoći, kao preduvjet reformske mjere unaprjeđenja hitne medicinske pomoći, naveo je, među inim, Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!