Plenković prognozirao rast BDP-a i sjajne rezultate u turizmu

27.04.2023.

Zadnja izmjena 13:45

Autor: HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Vlada u Programu stabilnosti Republike Hrvatske za razdoblje 2024. - 2026. za ovu godinu očekuje realni rast BDP-a od 2,2 posto, što je 1,5 postotnih bodova više od prethodno projiciranih 0,7 posto, rekao je u četvrtak u uvodu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

Vlada danas donosi Nacionalni program reformi, koji se prema Plenkovićevim riječima temelji na Nacionalnim programu oporavka i otpornosti. Obuhvaća 85 mjera, od kojih je 56 stalnih i 29 "dodanih".

Naglasio je kako je posebno važno donošenje dokumenta Programa stabilnosti Republike Hrvatske za razdoblje 2024. - 2026.

- Okosnica vođenja ekonomske politike u idućem razdoblju bit će odgovorno vođenje javnih financija. Zahvaljujući ustrajnosti u toj politici nerijetko smo stvorili velik fiskalni prostor za intervencije i stekli smo kredibilitet glede međunarodnih institucija. Cilj je povećati rast gospodarstva, održati društvenu uključenost i biti na tragu dva velika pravca – klimatska politika te digitalna transformacija.

Sljedeće razdoblje karakterizira nastavak neizvjesnost, ali unatoč tome očekujemo rast hrvatskog gospodarstva ove godine od 2,2 posto. To je za 1,5 postotni bod veća projekcija rasta. To vidimo i na temelju sjajnih rezultata u turizmu.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH

- Fiskalna politika bit će kontinuirano usmjerena na smanjenje javnog duga u BDP-u te naš fiskalni saldo koji treba biti manji od 3 posto u srednjem roku. U tom kontekstu koristit ćemo sve instrumente koji su nam na raspolaganju koji će omogućiti da ove politike budu još učinkovitije, rekao je premijer.

- Naše projekcije za srednjoročno razdoblje su realne, one su temeljene na pozitivnim ekonomskim rezultatima ostvarenima u prošloj godini te uzimanjem u obzir globalnih i europskih okolnosti, rekao je Plenković i istaknuo da smo lani ostvarili rast od 6,3 posto.

- Omogućili smo brojne pakete pomoći građanima U 2022. Dali smo 6,8 milijardi eura pomoći građanima i gospodarstvu kako bismo sačuvali društvenu koheziju. I zbog viška prihoda na razini lokalne zajednice ostvarili smo proračunski višak od 0,4 posto BDP-a i prošle smo godine smanjili javni dug za čak 10 postotnih bodova, sa 78 na 68,4 posto udjela u BDP-u, što je sjajan i brz put smanjivanja javnog duga u BDP-u, dodao je.

Realni rast BDP-a 2,2 posto


Plenković je podsjetio kako je Hrvatska jedina država koja je od početka ruske invazije prema sve tri agencije imala podignut kreditni rejting.

- Sljedeće razdoblje karakterizira nastavak neizvjesnosti, ali unatoč tome očekujemo rast hrvatskog gospodarstva ove godine od 2,2 posto. To je za 1,5 postotni bod veća projekcija rasta. To vidimo i na temelju sjajnih rezultata u turizmu. S informacijama koje smo do sada čuli, siguran sam da će to biti rekordna godina u odnosu na 2022. i na 2019.

Projekcija rasta u 2024. je 2,6 posto, u 2025. je 2,5 posto,  a 2026. je 2,2 posto.

U ovoj godini očekuje se, rekao je premijer, usporavanje inflacije na 6,6 posto, dok se u idućim godinama očekuje znatno usporavanje.

- Kao što smo činili do sada, svojim politikama nastojat ćemo obuzdati cjenovne pritiske, pomagati najranjivijima u društvu i sačuvati socijalnu koheziju.

Što se tiče pakta o stabilnosti, premijer je rekao da smo ispunili sve kriterije. 

- To je jako dobro. Od iduće godine, kad je riječ o udjelu javnog duga u BDP-u, i dalje ćemo ići tom putanjom prema dolje. Ova godina bi prema našim projekcijama trebala završiti na 62,6 posto udjela javnog duga u BDP-u, dok bi 2024. trebala biti 59,8 posto. Time smo u situaciji da se smanji cijena otplaćivanja kamata na javni dug i time također jačamo fiskalnu  i međunarodnu reputaciju, poručio je.

Činjenica da se u javnom prostoru govori o penalizaciji, želim jasno otkloniti - neće biti nikakve penalizacije u zakonu. Riječ je o provedbi članka 12 Ustava gdje je u upotrebi hrvatski standardni jezik i latinično pismo.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH

Plenković: Neće biti penalizacije u Zakonu o jeziku


Premijer Plenković otklonio je spekulacije o penalizacijama u Zakonu o hrvatskom jeziku, istaknuvši da neće zadirati u privatnu komunikaciju niti će se ograničavati sloboda književno-umjetničkog izražaja.


Plenković je na sjednici Vlade rekao da su se prošlog tjedna susreli s vodstvom Matice hrvatske koja je pripremila prijedlog nacrta Zakona o hrvatskom jeziku, a Vlada je podržala tu inicijativu te će na temelju tog prijedloga pripremiti konačni prijedlog zakona koji će uputiti u javno savjetovanje i Sabor.

- Činjenica da se u javnom prostoru govori o penalizaciji, želim jasno otkloniti - neće biti nikakve penalizacije u zakonu. Riječ je o provedbi članka 12 Ustava gdje je u upotrebi hrvatski standardni jezik i latinično pismo, poručio je premijer.

Istaknuo je da je u preliminarnoj raspravi koju su vodili u parlamentarnoj većini bila jasna podrška partnera u koaliciji i predstavnika nacionalnih manjina.

- On neće zadirati u privatnu komunikaciju niti će se ograničavati sloboda književno-umjetničkog izražaja, naglasio je Plenković.

Pozvao je ministricu kulture Ninu Obuljen-Koržinek i ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa da komuniciraju u javnosti što doista jest ta inicijativa, "a ne da čitamo komentare onih koji nisu ni vidjeli tekst i govore ono što ona nije".

Plenković je rekao da je Hrvatska danas u poziciji, kada je hrvatski jezik jedan od službenih jezika EU-a, da donese zakon, kao i mnoge druge države EU-a.

- Prijedlog Matice hrvatske dobra je polazna osnova, smatramo da je jezik zajedničko i nacionalno nematerijalno dobro o kojem se država dužna skrbiti na sustavan način. Želimo da se hrvatski jezik razvija, obogaćuje i ide u korak s potrebama suvremenog svijeta, rekao je.

Ukrajinski ranjenici su zbrinuti, to je oblik solidarnosti


Premijer je zaželio dobar oporavak 19 ranjenika koji su u Hrvatsku stigli iz Ukrajine. Istaknuo je da je riječ o dogovoru koji je postignut prilikom posjeta Kijevu i sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodmirom Zelenskim.

Naglasio je da su ranjenici zbrinuti u liječničkim ustanovama za rehabilitaciju te dodao da je to oblik solidarnosti koji Hrvatska pokazuje s Ukrajinom.

Naveo je da je dosad iz Fonda solidarnosti predviđenih za obnovu iskorišteno 780 milijuna eura, što, kako je istaknuo, upućuje na zaključak da ćemo do kraja lipnja iskoristiti svih 1,3 milijarde eura koje imamo na raspolaganju.

U tom kontekstu pozvao je sve da poduzmu maksimalne napore u aktivnostima vezanim za obnovu.

- Nakon toga ide apsorpcija 1,2 milijarde eura iz Nacionalnog plana oporavka, podsjetio je Plenković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!