Povećanje plaća u pravosuđu 400 eura ili štrajk

28.04.2023.

11:22

Autor: HTV/HRT

Povećanje plaća u pravosuđu

Povećanje plaća u pravosuđu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zbog izrazito teškog materijalnog stanja, zaposleni u pravosudnim tijelima traže povećanje plaće 400 eura. Ne udovolji li se njihovu zahtjevu, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske 8. svibnja pokreće postupak mirenja koji može dovesti do štrajka. 

Na potezu je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica s kojim očekujemo hitan sastanak, 4. ili 5. svibnja.

- Situacija je neodrživa. Plaća od 600 eura ne pokriva ni osnovne životne potrebe, a inflacija je dodatno narušila egzistenciju službenika i namještenika u pravosuđu. Naši članovi odlučni su u svojoj nakani i ne prihvaćaju negativan odgovor, poručila je predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Iva Šušković.

Podsjećamo, SDLSN RH već tri godine ukazuje resornom ministru na akumulaciju nezadovoljstva zaposlenih u sustavu pravosuđa zbog preniskih plaća što dovodi do odlaska službenika iz sustava te preopterećenosti onih koji ostaju. O svemu ovome već duže vrijeme javno govore i suci te daju podršku službenicima i namještenicima u njihovim traženjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!