Šušković: Sindikalna scena trebala bi biti jedinstvena

25.04.2023.

10:27

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika

Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika

Foto: Studio 4 / HRT

Nakon jučerašnjeg drugog kruga pregovora i sindikati javnih i državnih službi odbili su Vladinu ponudu. U fokusu su plaće, uskrnice, regresi, božićnice... Pregovori počnu pa stanu, a u javnosti je mnogo pitanja, među ostalim - tko i za koga traži veća materijalna prava, na što će Vlada pristati, hoće li biti štrajka?

Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika gostujući u Studiju 4 rekla je kako oni nisu reprezentativni pa da iz tog razloga nisu ni dionici pregovora.

- Daleko je ovo od kolektivnog pregovaranja s obzirom da se pregovara o materijalnim pravima članova sindikata pregovarača, a da Vlada u ovom trenutku nije spremna razgovarati o povećanju plaća što je daleko veći problem po pitanju državne uprave posebno u pojedinim resorima, rekla je istaknuvši pravosuđe kao najkritičniju točku u toj priči.

- Mi smo duge dvije i pol godine pregovarali s Ministarstvom pravosuđa i uprave oko povećanja plaća i ukazivali na nezadovoljstvo. Prema analizi, gotovo 40 posto ispitanika u državnoj službi nezadovoljno je ili malo zadovoljno svojim poslom, rekla je Šušković.

Percepcija javnosti


Osvrnula se na percepciju javnosti da je riječ o uhljebima. 

- Od početka 2022., kada sam došla na mandat, borimo se skinuti tu stigmu s državnih službenika i namještenika, iznoseći činjenice da se baš ne uhljebljuje na ovako male plaće, uvjete rada i sve veće pritiske, rekla je. 

- Zbog ovakvih nezadovoljstava i odljeva dovodimo u pitanje učinkovitosti i kvalitetu usluge koju koristimo svi kao građani ove države. Postoji jedna ljutnja privatnog sektora prema državi, ali mišljenja sam da je politika ta koja zrcali takvu sliku i zbog koje privatni sektor i javnost ima percepciju o državnom službeniku kao nekome tko se uhljebio na to radno mjesto, naglasila je.

Sindikalna scena


Istaknula je i da bi sindikalna scena trebala biti jedinstvena.

- Isto smo smatrali i prošle godine kada smo izašli u prosvjede dva dana na razini RH. Tada smo pozvali i kolege iz drugih sindikata. U ovom trenutku kada ovakve anomalije trebaju ugasiti požar, sindikalna scena treba biti puno složenija i nastupati zajedno. Ovakvim problemom koji se stvorio kroz Zakon o radu još nas više udaljava i razjedinjuje i stvara se problem između samih sindikata, a on ne bi trebao postojati jer je to zadnji zid obrane od udaraca koje trpe oni koje taj sindikat zastupa, rekla je Šušković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!