Povjerenstvo će otvoriti predmet, Benčić priznala grešku

18.09.2023.

Zadnja izmjena 19:22

Autor: Nikolina Ćosić/D.M./M.M./Dnevnik/HRT/Hina

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić Ileković potvrdila je da će to tijelo otvoriti predmet protiv zastupnice Sandre Benčić, jer u imovinskoj kartici nije prijavila da plaća najamninu, što je prema Zakonu morala. Benčić ne spori da je napravila pogrešku i najavljuje da će je ispraviti.


- Otvorit ćemo predmet jer Benčić u imovinskoj kartici to nije prijavila, a trebala je u podacima o obvezama, rekla je Jozić Ileković, navodeći da to izričito piše u uputama o popunjavanju imovinske kartice.

Jozić Ileković kaže da Benčić za svoj propust može dobiti kaznu od 4000 do 40.000 kuna, preračunato u eure, ali i da može proći s opomenom. To će, dodaje - ovisiti o olakotnim i otegotnim okolnostima, odnosno kako Povjerenstvo utvrdi koliko je to ozbiljna povreda. Navela je da predmet još nije otvoren, a ne zna tko će biti izvjestitelj jer se predmeti računalno dodjeljuju.

- Predmet ćemo prioritetno dati u redovne provjere, rekla je Jozić Ileković, napominjući da se tako postupa u slučaju svih visokih dužnosnika.

Benčić priznala grešku i najavljuje da će je ispraviti


Sandra Benčić unajmljuje stan od 80-ak metara četvornih u središtu Zagreba za koji mjesečno plaća 580 eura, a što nije prijavila. Benčić ne spori da je napravila grešku i najavljuje da će ju ispraviti.

- Greška je i radim ispravak. Meni u prilog ide da imam rashod, ovo je na moju štetu, rekla je i objasnila da se sa suprugom, nakon rođenja drugog djeteta odučila mali stan u njezinu vlasništvu zamijeniti većim, u najmu. Manji stan iznajmljujemo i prihod po toj osnovi sam prijavila u imovinskoj kartici, no nisam i da plaćam stanarinu i iznos te stanarine, rekla je Benčić, objašnjavajući da je to plod nejasnoće u postupku upisivanja.

Prva kandidatkinja za premijerku na sljedećim izborima - Sandra Benčić, samo nekoliko dana od predstavljanja kandidature - našla se na udaru optužbi. U imovinskoj kartici nije navela da plaća najamninu za stan.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zbog toga je otvorilo predmet. Drugi politički akteri prozivaju je i zbog 300 eura duga zbog kojeg joj je blokiran obrt.

- Ne vjerujemo Sandri Benčić smatramo da je ona katastrofalan kandidat za predsjednika vlade RH. Imaš obrt koji je 7 ili 8 puta blokiran. To ne govori o tome da su to mali iznosi, to govori o odgovornosti, odnosno neodgovornosti, rekao je Mislav Herman, predsjednik zagrebačkog HDZ-a.

Ne smeta to previše SDP-u koji se vidi u postizbornoj koaliciji s Možemo.

- Postoje razne vrste pogrešaka neke su namjerne i njima se želi nešto sakriti, a neke su slučajne i lako popravljive i ne ostave puno dodatnih upitnika, rekao je Arsen Bauk, Klub zastupnika SDP-a.

Mnogo pitanja - kažu u Mostu, ostalo je oko afere "plin za cent". Otvaraju i pitanje povjerenja ministru Grliću Radmanu - također zbog neispravnog popunjavanja imovinske kartice, zbog čega ga je prije prozivala i Sandra Benčić, koja je i sama napravila sličan propust.

- Ako se pokaže da je to tako, to jeste licemjerno, makar se radilo o golemom nerazmjeru, jer postoji ipak, Hegel je to nazivao kvantiteta koja prelazi u kvalitetu. Nije isto 2 milijuna eura i 300 eura, iako ako tražite maksimalnu urednost i korektnost od svih, biste to trebali učiniti i sami, rekao je Nino Raspudić, Klub zastupnika Mosta.

O onima koji žele u njegovu fotelju - premijer odgovara.

- Pogledajte rejtinge, pogledajte projekte, rezultate. Poruka je da Hrvatska i građani i birači, sa našim postignućima, stečevinom, znaju na čemu su, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

A premijer i članovi Vlade sutra će se naći u sabornici gdje će na aktualcu odgovarati na pitanja zastupnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!