13:28 / 29.05.2020.

Autor: HRT

Povjerenstvo kaznilo Lucića i pokrenulo postupak protiv Marića

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Lucić je kažnjen jer u imovinsku karticu nije unio podatak da njegova supruga ima porezni dug, postupak protiv Marića pokreće se zbog prodaje vile u Grškovićevoj.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je s 8000 kuna kaznilo saborskog zastupnika Franju Lucića (HDZ) jer u imovinsku karticu nije unio podatak da njegova supruga ima porezni dug, a pokrenulo je postupak protiv bivšeg ministra Gorana Marića.

Podsjećajući kako je to povjerenstvo već kaznilo Franju Lucića jer u svojim imovinskim karticama nije prijavio svoju poreznu obvezu, izvjestiteljica u tom slučaju Aleksandra Jozić-Ileković je rekla da je Lucić povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa. On je propustio u danom roku priložiti dokaze potrebne za usklađivanje prijavljene imovine u tri izvješća o imovinskom stanju iz 4. studenoga 2013. te 19. siječnja i 21. studenoga 2016. godine. Lucić će kaznu od 8000 kuna morati platiti u četiri rate.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv HDZ-ovoga saborskog zastupnika i bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića zbog povrede načela nepristranosti i transparentnosti u obnašanju javne dužnosti. Radi se o prodaji vile u Grškovićevoj ulici 13 u Zagrebu (kojom se za svoj ured koristio bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić)  trgovačkom društvu "Sjajna svjetlost" poduzetnika Zvonka Šarića.Izvjestiteljica u tom slučaju Tatijana Vučetić je rekla da su Marić i Šarić prijatelji više od 30 godina, a iz podataka zemljišno-knjižnih odsjeka vidljivo je i da su Marić i njegova supruga stjecali nekretnine od Šarića i trgovačkog društva u njegovu vlasništvu. Iz toga se može zaključiti da je Marić sa Šarićem u odnosu osobne i poslovne povezanosti.

Vučetić je rekla i da je Marić prilikom prodaje nekretnine u Grškovićevoj ulici trgovačkom društvu u Šarićevu vlasništvu koje je dalo najpovoljniju ponudu na javnom pozivu za kupnju nekretnine   trebao biti svjestan osobne i poslovne povezanosti te se tom prilikom trebao izuzeti iz potpisivanja te odluke. Time je Marić, objasnila je, doveo u pitanje vlastitu vjerodostojnost i povjerenje građana u nepristranost u obnašanju javne dužnosti.

Zbog povrede načela nepristranosti, to je povjerenstvo pokrenulo postupak i protiv bivše načelnice općine Lovreča Anite Nosić jer je kao načelnica te općine sudjelovala u postupku sklapanja pravnih poslova potpisujući ugovore s građevinskom tvrtkom Katić Bau u vlasništvu njezina ujaka Nikice Katića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!