12:54 / 08.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Povjerenstvo: Paladina ne bi trebao sudjelovati u projektu Kupari

Ivan Paladina

Ivan Paladina

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dalo je u petak ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivanu Paladini, na njegov zahtjev, mišljenje da on kao ministar ne bi trebao sudjelovati u postupku u vezi bivšeg vojno-hotelskog kompleksa Kupari.

Izvjestitelj u tom predmetu Davorin Ivanjek rekao je da svaki dužnosnik kad stupi na dužnost treba zatražiti mišljenje Povjerenstva u slučaju dvojbe o tome predstavlja li neko ponašanje povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

U zahtjevu za mišljenjem Paladina je naveo da je od 2015. do 2018. bio direktor tvrtke Avenue ulaganja, u kojoj ima poslovni udio od 10 posto, koja je kao član zajednice ponuditelja temeljem javnog natječaja odabrana za investitora u Projektu Kupari 1.

Paladina napominje da je s tadašnjim Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom 31. ožujka 2016. sklopio ugovor o realizaciji projekta Kupari 1, a 12. lipnja 2018. aneks te da po njegovim saznanjima projekt može doći u fazu sklapanja novog aneksa. Taj postupak vodi se u ministarstvu kojem je Paladina na čelu, dok odluku o sklapanju donosi Vlada, objasnio je.

Upravljačka prava će prenijeti na treću osobu, a ovlasti na državnu tajnicu

Paladina ističe da u ovom trenutku, kao ni u posljednjih nekoliko godina, nije uključen u upravljanje društvom Kupari Luxury Hotels, koje se ranije zvalo Avenue ulaganja, te samim time ni projektom.

Naveo je također da je na širem kolegiju Ministarstva obavijestio sve suradnike da ni na koji način neće biti uključen u projekt, te da će upravljačka prava prenijeti na treću osobu u zakonskom roku od 60 dana od stupanja na dužnost, a sve ovlasti vezane uz projekt Kupari prenijeti na državnu tajnicu Sanju Bošnjak.

Novi ministar nedavno je objavio imovinsku karticu po kojoj uz 10 posto dionica "Kupari Luxury Hotels" posjeduje stanove i brojne čestice građevinskog zemljišta u Slavoniji, a mediji su problematizirali što je Paladina u imovinskoj kartici prijavio obveznice kao potraživanja.

Povjerenstvo je u četvrtak potvrdilo da je zaprimilo protiv ministra dvije prijave koje se odnose na pitanje je li u kartici, umjesto potraživanja, trebao prijaviti obveznice. Mediji su posljednjih dana propitivali je li Paladina iskoristio poziciju direktora IGH jer je četiri mjeseca nakon odlaska iz te tvrtke kupio obveznicu na kojoj je zaradio 13 milijuna kuna, pošto su od nje odustali bivši vlasnici, odnosno banke i mirovinski fondovi.

O obveznicama IGH nisu raspravljali, nego su tek rekli da se vezano za njih konzultirao s njima prije upisa u imovinsku karticu. Što se tiče podrijetla imovine, to nije u ovlasti Povjerenstva.

- Prije nego što je popunjavao imovinsku karticu naši napuci su bili onakvi kako je i ispunio imovinsku karticu. Dakle mi smo ga primili, nas troje iz ureda zajedno s voditeljem imovinskih kartica, razmotrili smo sve okolnosti koje nam je iznio, a iznio je sve što je sada i izašlo u javnost. Zaključili smo da bi zapravo najrealnje, ako me pitate za dionice IGH - da prikaže to kao potraživanje, izjavila je predsjednica Povjerenstva za odlucivanje o sukobu interesa Nataša Novaković

Ministar Ivan Paladina komentirao je i razloge zbog kojih je samo četiri mjeseca nakon odlaska s mjesta predsjednika Uprave IGH kupio obveznice te tvrtke iako su imale rejting smeća, a na temelju kojih je poslije postao vlasnikom vrijednih nekretnina u Splitu i u okolici Slavonskog Broda. Paladina tvrdi da pri kupnji nije raspolagao povlaštenim informacijama.

- Što bi tu bila povlaštena informacija? Vidite, ne znate ni vi, jer ne postoji. Spominje se da bi bila povlaštena informacija to što sam ja znao tko je kupio obveznice od banaka. Pa ta informacija je bila javno objavljena na internetu, na registru SKDD-a godinu i pol dana prije nego sam ju ja kupio, kazao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!