Tomašević poručio da će se žaliti na odluku Povjerenstva o kazni

29.09.2022.

Zadnja izmjena 17:08

Autor: Vijesti u 13/HRT4/T.D.

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa s 3.000 kn kaznilo je zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića zbog imenovanja u Upravno vijeće bolnice Srebrnjak Tomislava Lauca, koji je njegovu kampanju za gradonačelnika donirao s 10.000 kn. Iz Tomaševićevog ureda su izvijestili da će se on na odluku žaliti. 

Većinom glasova, Povjerenstvo je utvrdilo da je Tomašević povrijedio posebna prava obveznika, propisana člankom sedam Zakona o sprječavanju sukoba interesa tako što je zloupotrijebio prava iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Statuta dječje bolnice Srebrnjak.

Preporuku o imenovanju novih članova upravnog vijeća Dječje bolnice, gradonačelnik je dao pročelniku gradskog ureda za zdravstvo koji je potom podnio takav prijedlog temeljem kojeg su preporučeni članovi imenovani, a između ostalih radilo se o donatoru u Tomaševićevoj kampanji.

Prema prijavi Lauc je za kampanju Tomaševiću dao deset tisuća kuna.

Za utvrđenu povredu obvezniku je izrečena sankcija u iznosu od 3000 kuna u tri plativa obroka.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković rekla je kako je rasprava bila dosta živahna.

- Dakle, radi se o tome da je osoba koja je imenovana bila donator direktno Tomislavu Tomaševiću pri čemu iz očitovanja samog grada, odnosno samog obveznika proizlazi da je, procedura bi trebala biti da pročelnik daje prijedlog gradonačelniku koji onda imenuje, a zapravo iz njihovog očitovanja proizlazi da je gradonačelnik dao uputu, prijedlog, kako god to nazovemo, pročelniku, da je pročelnik, onda to ime stavio u prijedlog ponovno gradonačelniku koji ga je onda imenovao. S obzirom da se radi o osobi koja je direktni donator Tomislavu Tomaševiću ovo povjerenstvo je većinom glasova zaključilo da se radi o zlouporabi položaja, rekla je Novaković.

Iz ureda gradonačelnika su priopćili kako se gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević duboko ne slaže s odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i na nju će se žaliti.

Podsjećamo na kontekst – uskoro nakon što je gradonačelnik preuzeo dužnost prošle godine, uhićena je predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak Ana Stavljenić Rukavina, ujedno predsjednica kluba zastupnika stranke Bandić Milan 365. Gradonačelnik je tada morao imenovati novo Upravno vijeće, pri čemu je u tom trenutku u mandatu bio pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo imenovan od strane bivšeg gradonačelnika.

Argument Povjerenstva da gradonačelnik nije smio sugerirati pročelniku za zdravstvo članove novoga Upravnog vijeća je u potpunosti neprihvatljiv i u praksi neprovediv.

Nadalje, argument Povjerenstva da donatori u kampanji ne mogu biti imenovani u upravna vijeća ustanova nema uporište u zakonu i diskriminira one koji doniraju javno i transparentno, a ohrabruje netransparentne, tajne donacije. Podsjećamo da je u kampanji za prošle lokalne izbore, gradonačelnik Tomašević imao i javno objavio imena 1500 donatora, HDZ 60, a stranka BM 365 niti jednoga.

Napominjemo također da je gradonačelnik imenovao četiri člana Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, koji su na toj funkciji bili tri mjeseca, i za to su primili naknadu od 750 kuna mjesečno.

Gradonačelnik ni u jednom trenutku nije izašao izvan svojih ovlasti već je branio interes Grada i građana koji su ga zbog toga i izabrali, izvijestili su iz ureda gradonačelnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!