07:47 / 10.05.2019.

Autor: D.M./HRT

Povjerenstvo za sukob interesa češlja Tolušićevu karticu

Foto: arhiva, Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: arhiva, Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Između ostalog, očekuje se odluka o predmetu ministra Damira Krstičevića i mišljenje na zahtjev ministra Tomislava Tolušića.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak potpune redovne provjere imovinske kartice ministra Tomislava Tolušića, a njemu je uputilo mišljenje na koja dva načina može pravno ispuniti imovinsku karticu vezano za nekretninu.

- Prva je da upiše kompletno zemljište s kućom i okućnicom, onako kako to piše u vlasničkom listu. Druga je mogućnost da pojedinačno popiše svaku nekretninu i da za svaku navede vrijednost. Postupak provjere obuhvaća sve stavke imovinske kartice vezano za sve navode u medijima, kazala je predsjednica povjerenstva Nataša Novaković. Podsjetimo, Povjerensto u slučaju Tolušića ispituje dio vezan za imovinsku karticu u kojoj je Tolušić upisao kako njegova kuća u Virovitici ima 165 kvadrata, no u prijepisu posjedovnog lista stoji kako je veličine 330 m2. Povjerenstvo će također donijeti odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu koji se odnosi na navode da je trgovačko društvo koje je Tolušiću gradilo kuću - surađivalo sa županijom dok je Tolušić bio župan.

Tolušić: Očito je da sam pogriješio, ali nenamjerno

- Očito je da sam pogriješio, ali nenamjerno. Kad Povjerenstvo donese odluku o tome kako treba ispuniti imovinsku karticu, ja ću to i napraviti, rekao je  Tomislav Tolušić. Vezano za prozivke prozivke da je njegovu kuću gradila ista tvrtka koja je imala i unosne poslove u vrijeme dok je bio župan kazao je: "Odgovorno tvrdim da nije bilo pogodovanja. Nismo velik grad i županija, surađivali smo s gotovo svim tvrtkama. Dodao je da je samoinicijativno poslao Povjerenstvu odlučivanje o sukobu interesa za svu dokumentaciju  vezano za gradnju kuće.Predsjednik Vlade Andrej Plenković je, na pitanje ima li potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić njegovo povjerenje s obzirom da je pogrešno naveo imovinu u svojoj imovinskoj kartici, odgovorio kako to nije tema vezana za povjerenje, već su to tehnička pitanja. Naglasio je kako nije njegov posao provjeravati imovinske kartice jer za to nema vremena.

Ostale odluke Povjerenstva

Povjerenstvo je na sjednici pokrenulo postupak protiv zastupnika Željka Lackovića koji je kao član Državnog sudbenog vijeća sudjelovao u odlučivanju o imenovanju suca Alena Goluba sucem županijskog suda u Bjelovaru koji je ranije odlučio o dodjeli odštete od 40 tisuća kuna za duševne boli protiv lokalnog lista njegovoj supruzi. 

Postupak je zbog moguće povrede načela djelovanja pokrenut i protiv državnog tajnika u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željka Uhlira jer je sudjelovao u postupku donošenju izmjena zakona o najmu stanova koji ima pravne posljedice na zaštićene najmoprimce i vlasnike stanove među kojima je i njegov otac.

Postupak protiv ministra obrane Damira Krstičevića zbog prijave da je u slučaju nabavke borbenih aviona od izraelske tvrtke pogodovao tvrtki KING ICT u kojoj je bio direktor, potom prokurist, a zatim i član nadzornog odbora nije pokrenut jer se radi o istoj pravnoj stvari o kojoj je Povjerenstvo već u srpnju 2018. odlučilo da neće pokrenuti postupak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!