Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3000 kuna

17.06.2022.

11:59

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku prema kojoj je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zbog neusklađenosti u imovinskoj kartici izrečena kazna od 3000 kuna. Glasnogovornik Vlade rekao je kako je riječ o nenamjernom propustu koji je u međuvremenu otklonjen te da će Plenković poštovati odluku.

Naime, od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Osim toga, propustio je u karticu upisati da je njegova supruga 1997. naslijedila trećinu parcele u katastarskoj općini Makoše kod Dubrovnika.

- U slučaju premijera radi se o povredi vezano za prihode njegove supruge i suvlasništvo nad nekretninom koji nisu u imovinskoj kartici i, vezano za to, Povjerenstvo je donijelo odluku da je povreda počinjena. Sankcija je, kao što je i predloženo od predlagatelja, 3000 kuna na tri rate, rekla je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

"Nije opravdao nesklad podataka"


Plenković nije opravdao nesklad podataka koje je naveo u imovinskoj kartici s podacima koje su dobili od Porezne uprave, pojasnila je Majda Uzelac, predstojnica Ureda Povjerenstva. 


Postupak protiv premijera pokrenut je u listopadu prošle godine jer u imovinskoj kartici nije naveo nekretninu kod Dubrovnika, koju je kao suvlasnica naslijedila njegova supruga, te zbog netočno navedenih iznosa naknada njegove supruge.


Premijer se ranije očitovao da njegova supruga nije bila svjesna da je naslijedila jednu trećinu nekretnine od pokojnog oca u mjestu Makoše jer je bila maloljetna pa mu to i nije priopćila, zbog čega je on nije ni mogao upisati u imovinskoj kartici.


Povjerenstvo nije prihvatilo to očitovanje, zaključivši da su dužnosnici dužni provjeriti sve nekretnine koje su prema javno dostupnim podacima u njihovom vlasništvu, te da bi u suprotnom to moglo poslužiti kao niša ostalim dužnosnicima koji ne prijavljuju svoje nekretnine.


U istom predmetu se utvrđivao nesklad uz naknade koje je primila njegova supruga za vrijeme porodiljnog dopusta, od 2016. do 2018.


Premijer je u očitovanju ustvrdio kako je supruga pored plaće u tom razdoblju ostvarivala i druge prihode, pa nije smatrala shodnim prijavljivati manji iznos, no Povjerenstvo smatra da su dužnosnici dužni prijavljivati sve bitne promjene u primanjima, neovisno o tome jesi li oni viši ili niži.

Milić: Premijer će poštovati odluku Povjerenstva, riječ je o nenamjernom propustu


Premijer Andrej Plenković poštovat će odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, poručio je u petak glasnogovornik Vlade Marko Milić te istaknuo da je riječ o nenamjernom propustu koji je u međuvremenu otklonjen.


- U vezi današnje odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa želimo još jednom ponoviti kako je riječ o nenamjernom propustu koji je u međuvremenu otklonjen, izjavio je glasnogovornik Vlade nakon odluke Povjerenstva.


Kao što je predsjednik Vlade već najavio u očitovanju Povjerenstvu, poštovat će današnju odluku, dodao je Milić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!