Povjerenstvo za sukob interesa radi na predmetu Banožić i Vojni studij

19.09.2023.

13:05

Autor: D.M./HRT/Hina

Mario Banožić

Mario Banožić

Foto: HTV / HRT

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa aktivno radi na predmetu ministra obrane Marija Banožića i njegova imenovanja za sunositelja kolegija na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU), čiji je osnivač MORH, doznaje HINA u Povjerenstvu.

Povjerenstvo ističe da je predmet protiv Banožića otvorilo 27. srpnja te je zatražilo sve potrebne podatke od Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Hrvatskog vojnog učilišta, nakon čega slijedi donošenje obavijesti o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv ministra.

U Povjerenstvu pojašnjavaju da je riječ o novoj fazi koja je zatvorena za javnost, tijekom koje se utvrđuje postoje li osnove za daljnje vođenje postupka i donošenje konačne odluke za slučaj da pretpostavke o sukobu interesa postoje. Dodaju kako je konačna odluka javna i o njoj se odlučuje na sjednicama povjerenstva.

Banožića predložio Boras

Prema pisanju medija, Banožića je za sunositelja kolegija na studiju Vojnog vođenja i upravljanja predložio zapovjednik HVU-a, nekoliko mjeseci nakon što je postao ministar obrane, a potvrdio ga je tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. 

Riječ je o kolegiju Ekonomija obrane, čiji je izvođač Fakultet organizacije i informatike u Zagrebu (FOI), a kolegiju se izvodi na preddiplomskom studiju Vojno vođenje i upravljanje na zagrebačkom Sveučilištu.

Banožić je, prema pisanju medija, sunositelj kolegija Ekonomija obrane od siječnja 2021. te predaje na vukovarskom Veleučilištu ''Lavoslav Ružička''. Podsjećaju i kako se nedavno pojavila informacija da je ministar platio Ekonomskom fakultetu u Osijeku 929 eura kako bi došao do zvanja izvanrednog profesora, ali da je Banožić u kolovozu povukao zahtjev za izbor u naslov izvanrednog profesora.

MORH: Banožić nije ostvario korist


U Ministarstvu obrane (MORH) potvrđuju da je Banožić 2021. postao sunositelj na preddiplomskom studiju Vojno vođenje i upravljanje na kolegiju Ekonomija obrane Sveučilišta u Zagrebu, ali naglašavaju da ministar nikada nije zatražio ni primao novčanu naknadu kao sunositelj kolegija.

- S obzirom na to da je riječ o predmetu čiji je cilj, između ostalog, prepoznati važnost nacionalne sigurnosti i njezin utjecaj na ekonomski sustav jedne države, Banožić kao doktor ekonomskih znanosti i aktualni ministar obrane, posjeduje kompetencije, znanja i iskustvo za održavanje predavanja budućim časnicima Hrvatske vojske, ističe MORH.

U MORH-u dodaju da je Banožić odlukom matičnog odbora za polje ekonomije iz 2015. izabran u znanstvenog suradnika, a nakon toga i u znanstveno nastavno zvanje docenta na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, a u skladu s uvjetima za izbor u znanstvena znanja.

Dodaju i da se Banožić, u sklopu kolegija Ekonomija obrane, susreo u ožujku s kadetima polaznicima studija Vojno vođenje i upravljanje te im predstavio daljnje planove razvoja Hrvatske vojske koji uključuju obrambeni proračun i izdvajanja za obranu. U Ministarstvu naglašavaju i da Banožić kao sunositelj na predmetnom kolegiju nije ostvario korist u profesionalnom razvoju u akademskoj zajednici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!