Povlaštene mirovine postupno se vraćaju na stare iznose

13.04.2023.

12:59

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Vlada je usvojila izmjene zakona o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima, kojima se predlaže ukidanje 10-postotnog smanjenja povlaštenih mirovina, uvedeno u vrijeme krize 2010.

Prema prijedlogu, mirovine veće od 464,53 eura vratit će se na stare iznose postupno. S 1. srpnjem postotak njihovog smanjenja pada na 5 posto, a s 1. siječnjem iduće godine, nametnuto smanjenje u potpunosti će se ukinuti.

Nakon više od 12 godina, predlaže se ukidanje te krizne mjere. Naša procjena je da je njome obuhvaćeno 96.343 korisnika mirovine, istaknuo je ministar rada i socijalne politike Marin Piletić na sjednici Vlade.

- Od ovih 96 tisuća umirovljenika najveći broj njih 62 tisuće su hrvatski branitelji, pripadnici HVO-a, vatrogasci, djelatne vojne osobe, policajci i osobe koje su radile na razminiranju, rekao je Piletić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!