Povratak splitske bolnice na Križine

12:40 / 27.05.2020.

Autor: Zoran Kukilo/Dnevnik u podne/IMS/D.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Na Križine se vraćaju odjeli, a prebacit će se i stotinjak pacijenata različitih dijagnoza. 16 kovid pacijenata bit će u izdvojenom objektu Klinike za zarazne bolesti.
Na Križinama u Splitu počelo je vraćanje bolnice u funkciju za sve pacijente. Riječ je o odjelima koji su zbog krize izazvane koronavirusom bili premješteni na Firule.

- Epidemija koronavirusa, najnoviji podaci

Povratak na Križine od presudne je važnosti za funkcioniranje KBC-a Split, budući da kompleks na Križinama predstavlja 40 posto kapaciteta splitske bolnice. Medicinska oprema se prebacuje, djelatnicima bolnice pomaže i Hrvatska vojska, točnije bojna Pauci i pripadnici HRM-a. Na Križine se vraćaju odjeli, a prebacit će se i stotinjak pacijenata različitih dijagnoza.

- Jučer se na Križine vratila nefrologija, danas se vraćaju Zavod za endokrinologiju i dijabetes i Zavod za reumatologiju i kliničku imunologiju. Sutra će prijeći veliki dio Klinike za kardiologiju i koronarna jedinica. Time se stječu i uvjeti da se Hitni prijem vrati na Križine, kazala je predstojnica Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Split Daniela Marasović-Krstulović.U izdvojenom objektu Klinike za zarazne bolesti bit će smješteno 14 Covid pacijenata od kojih je četvero na respiratoru. Prije dvadesetak dana bilo ih je više od stotinu.

- To je paviljon dislociran od glavne zgrade, tako da će se sva skrb o preostalim bolesnicima voditi na Klinici za infektologiju, više nam ovi kapaciteti nisu potrebni. Definitivno se situacija smiruje, relaksira, tih 14 bolesnika uključuju i 4 bolesnika na respiratoru, to su jedini problematični bolesnici, dok ovi ostali čekamo samo da budu negativni da ih možemo otpustiti, izjavio je voditelj Klinike za infektologiju prof. Ivo Ivić.

Za svaki slučaj, uz Kliniku za infektologiju, ostavit će se slobodan i mali dio zgrade na Križinama, bude li potreban smještaj za nove bolesnike. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!