S ublažavanjem epidemioloških mjera vratile se "bolesti prljavih ruku": žutica i rotavirus

03.05.2022.

19:56

Autor: Ruža Ištuk/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Povratak starih infekcija

Povratak starih infekcija

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Nakon ukidanja gotovo svih mjera uvedenih zbog epidemije COVID-a, posljednjih tjedana imamo sve veći broj slučajeva bolesti koje su u posljednje dvije godine gotovo nestale. Takozvane "bolesti prljavih ruku", žutica ili hepatitis A, kao i zaraza rotavirusom mogu biti vrlo neugodne.

Rotavirus mjesecima hara Hrvatskom. Ovakvu situaciju u 32 godine rada profesor Tešović ne pamti.

- Ja se stvarno ne bih mogao sjetiti da smo ovako dugo imali ovako veliki broj oboljelih odnosno ovako veliku potrebu za parenetelarnom rehidracijom u našim dnevnim bolnicama. Meni se čini da je to ipak od kad ja radim najveća epidemija, rekao je Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Širenje virusa pospješilo je ublažavanje protuepidemijskih mjera i opuštanje građana.

- Sada imate ponovni povrat onih nama uobičajenih infekcija koje se prenose kapljičnim putem i kontaktom i ovo što sada imamo je direktna posljedica toga. Perite ruke i vjerojatnost da ćete se zaraziti je puno manja, poručio je Tešović.

Virus se prenosi fekalno-oralnim putem, veoma je otporan i dugo ostaje na površinama. Mučnina, proljev, vrućica, opća slabost, bolovi u trbuhu najčešći su simptomi i razlog dolaska na hitnu.

- Dnevna bolnica odnosno obrtaj preko dnevne bolnice dosta je velik. Svaki dan imamo preko 30-tak djece sa raznim dijagnozama, ali rekla bih da je sad zadnje vrijeme preko 80 posto ovih hospitaliziranih preko dnevne bolnice upravo zbog crijevnih infekcija, rekla je Lorana Stemberger Marić, specijalistica pedijatrijske infektologije, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Mnoge muči i hepatitis A. U posljednja tri mjeseca zbog njega je u infektivnoj klinici hospitalizirano 50-ak osoba.

- Čovjek kad vidi da je požutio, koža, sluznica to je nešto što ga prestraši i što ga odvede liječniku. Mi zadržavamo u bolnici slučajeve koji imaju u trenutku dolaska teže oštećenje jetre, rekla je Adriana Vince, pročelnica Odjela za virusni hepatitis, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Iako broj zaraženih školaraca raste, profesorica Vince umiruje.

- Mislim da sad ove brojke koje imamo da neće to sad prijeći u neku jaču, veću epidemiju. Bit će još slučajeva sigurno, ali ne bih nazvala alarmantnim stanjem. Utješno je da je to bolest koja prolazi uglavnom sama od sebe i 99 posto ljudi se oporavi, rekla je.

Za prevenciju širenja rotavirusa i žute groznice postoji cjepivo koje u Hrvatskoj nije obvezno i može se kupiti za oko 450 kuna. S druge strane, obvezno je cijepljenje protiv ospica. No unatoč tomu, mnogo je necijepljenih zbog čega je u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji moguć veći broj zaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!