Povratak u škole i vrtiće za najmlađe

11.05.2020.

19:57

Autor: T.D./HRT

default error photo
Nakon dva mjeseca nastave na daljinu, najmlađi učenici i oni vrtićke dobi ponovno su vidjeli svoje prijatelje, učitelje, učiteljice, tete. Ipak, u školama i vrtićima boravi se uz stroge mjere i pravila.
Nakon dva mjeseca nastave na daljinu, najmlađi učenici i oni vrtićke dobi ponovno su vidjeli svoje prijatelje, učitelje, učiteljice, tete. Ipak, u školama i vrtićima boravi se uz stroge mjere i pravila. Ulazak je bio dopušten samo djeci i djelatnicima, a odaziv je mnogo manji od očekivanog. Branka Štefok Bojadžija, ravnateljica Osnovne škole Borovje, gostovala je u emisiji HTV-a "Tema dana" i istaknula kako je zadovoljna prvim danom u školi s novim mjerama, ali da je sklonija nastavi na daljinu. 

- Divjak u Dnevniku najavila mogućnost online nastave i iduće godine - Počela je malo drukčija nastava, posjetili smo škole - Evo koliko će djece doći u školu

- Moram sa zadovoljstvom reći da je prvi dan prošao jako dobro. Svi djelatnici, učitelji, učenici i roditelji pridržavali su se našeg provedenog plana i organizacije rada. Svi su došli u predviđeno vrijeme na ulaze posebno za svaki razredni odjel. Tamo su ih dočekale njihove učiteljice, predali su svoje izjave i nastava je mogla krenuti. Učenici su bili s učiteljima do 10.30, a nakon toga su išli svojim kućama. Jedna grupa je ostala u školi, njih 9 je ostalo u produženom boravku, rekla je Štefok Bojadžija.

Davorka Crnković, ravnateljica Dječjeg vrtića Vrbik, ističe kako je prvi dan nakon izolacije u vrtiću prošao u "veselom" tonu.

- Ovi najmanji, nekolicina je plakala, to nama nije ništa novo. Imamo nakon jednog perioda djecu koja su u ponovnoj adaptaciji. Današnji dan je prošao s malo suza. Roditelji su jako dobro pripremili svoju djecu. Roditelji su od nas dobili detaljne upute kako pripremiti djecu za današnji dan nakon izolacije. Za sve nas ovo je bilo nešto potpuno novo, rekla je Crnković. 

Branka Štefok Bojadžija kaže kako je sklonija nastavku nastave na daljinu iako razumije potrebu roditelja da ostave djecu u školi jer rade.

- Ne bih rekla da je to čuvanje djece ni da je to redovan rad na koji su navikli naši učitelji i učenici. Ali nekakav vid odgojnog rada svakako jest. Bilo kakva interakcija učenika sa školom je interakcija, odgojno-obrazovni rad, rekla je Štefok Bojadžija.

- Polovica roditelja je odustala od dolaska u školu s obzirom na nedavno provedenu anketu. S našim roditeljima komuniciramo iskreno i otvoreno. Nikoga od roditelja nismo zvali ni nagovarali na bilo što, naglasila je Štefok Bojadžija.

Davorka Crnković kaže kako je roditelje najviše zanimalo kako će biti organizirano u vrtićima i kako će sve izgledati.

- Mi smo im rekli da će biti grupe do devetero djece po uputama HZJZ-a. Djeca su po dobi zajedno u grupi. Djeca nisu bila izmještena u neki drugi objekt. Pokušali smo da je s njima barem jedan odgajatelj njima poznat, rekla je Crnković.

Branka Štefok Bojadžija ističe kako su upute jasne i nije ih bio problem primijenit jer je mali broj učenika u školi.

- Eventualno vidim problem kad će se taj broj učenika povećavati. Lakše je kontrolirati 18 učenika i 3 grupe nego kad je taj broj puno veći. Djeca se prirodno žele družiti i teško da će održavati tu socijalnu distancu koju bi trebali. Nastava na otvorenom je moguća kod djece koja su u produženom boravku, rekla je Štefok Bojadžija.

- Prvo smo se morali u roku odmah pripremiti za nastavu na daljinu, a sad nas se stavilo u istu situaciju u mješoviti model nastave. Učiteljice su zadužene da dio dana dolaze u škole, a onda dio nastave provode od kuće, dodala je. 

Davorka Crnković kaže kako djeca do 2 godine imaju individualnu igru, tako da nisu usmjereni jedan na drugog.

- Starija djeca već znaju, oni su i kod kuće već imali pripremu. Kad su došli u vrtić, jednako su se toga pridržavali i nije im bio nikakav problem. U vrlo kratkom vremenu smo se morali organizirati. Organizirali smo web stranicu, naglasila je Davorka Crnković

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!