Požar kod Grebaštice stavljen pod kontrolu, nema otvorenog plamena

14.07.2023.

Zadnja izmjena 19:50

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Situacija kod Grebaštice je čitav dan pod kontrolom. Tijekom dana oko 120 vatrogasaca vršilo je sanaciju na požarištu. Poslijepodne su dignuta i dva zrakoplova, kako bi sanirala visinske dijelove požarišta. I tijekom ove noći, na terenu će u nadziranju terena ostati 50 vatrogasaca. U požaru koji je izbio jučer poslijepodne oštećeno je šest objekata i sedam vozila. Ljudski su životi sačuvani, a još se rade policijski očevid i utvrđuje šteta. Izgorjelo je više od 600 hektara.

Galerija
Grebaštica, Foto:  Dusko Jaramaz /PIXSELL
Grebaštica, Foto:  Dusko Jaramaz /PIXSELLGrebaštica, Foto:  Dusko Jaramaz /PIXSELLGrebaštica, Foto:  Dusko Jaramaz /PIXSELLGrebaštica, Foto:  Dusko Jaramaz /PIXSELLGrebaštica, Foto:  Dusko Jaramaz /PIXSELLGrebaštica, Foto:  Dusko Jaramaz /PIXSELLGrebaštica, Foto:  Dusko Jaramaz /PIXSELL

S opožarenog područja se javila Ivona Ramadža Čolić:

Požar je pod kontrolom, nema otvorenog plamena i širenja vatre, do prije nekoliko sati, zrakoplovi su gasili vatru na rubnom području.

- Trenutno je stanje dosta dobro, nema otvorene vatre i dima, negdje oko 16 digli smo dva zrakoplova koji su sanirali visinske dijelove požarišta. Tijekom noći će ostati 50 vatrogasaca u nadziranju terena. Danas tijekom dana je bilo oko 120 vatrogasaca koji su vršili sanaciju, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik, Darko Dukić.


Izgorjelo je više od 600 hektara


- Vatra je dosta brzo ušla u samo naselje Grebašticu. Oštećeno je šest objekata i sedam vozila. Još se rade policijski očevida i utvrđuje šteta. Mogu biti sretan što su svi ljudski životi sačuvani, kazao je Dukić.

Dotaknuo se i upozorenja koja su izdana građanima kada se radi o osmatranju požara bespilotnim letjelicama.

- Zračni prostor je prezakrčen. Zrak mora biti čist. Radimo po svojim procedurama, i tu pozivamo sve da se suzdrže od upotrebe bespilotnih letjelica. Ako nam ne možete pomoći i čuvati imovinu pozivamo vas da se maknete s prometnica. Požari su vrlo interesantni turistima, zračne snage, vratolomije i djelovanje kanadera, zaključio je.

Vatrogasni zapovjednik je ranije ovu nesreću opisao kao "požar u petoj brzini".

- Mi dovoljno ljudi u ovom trenutku imamo, ali iz godine u godinu broj sezonskih vatrogasaca opada. Sve ovisi o meteorološkoj situaciju. U ovom trenutku smo angažirali snage iz Splitsko-dalmatinske županije. Zahvaljujem se kolegama koji se vraćaju u Split i državnim intervencijskim vatrogasnim postrojbama, dodao je.

Uzroke požara tek treba utvrditi, a očevid je u tijeku.

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) priopćila je da su u gašenju požara kod Grebaštice u četvrtak ozlijeđena četiri vatrogasca, koja su medicinski zbrinuta.

HVZ ističe da je požar kod Grebaštice pod kontrolom, više nema otvorenog plamena ni širenja.

Na pojedinim mjestima još ima izdimljavanja te se saniraju rubni dijelovi požarišta kamo su jutros upućena dva kanadera.

Magistrala otvorena, uključena el. energija


Nakon što je požar noćas stavljen pod nadzor, dva kanadera u petak rano ujutro, ubrzo nakon polijetanja, povučena su iz misije gašenja požara, rečeno je za Hinu u županijskom Centru 112.

Nema bitnih promjena u odnosu na jutro, nema aktivnih linija, ostali su još ti tzv. džepovi koji se gase, ističu.

- Situacija je dosta dobra, nema otvorene vatre i na terenu je 120 vatrogasaca, među njima i kolege iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije, kazao je Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Dukić kaže kako ostaje prvotna procjena o 600 hektara izgorenog područja u Grebaštici i okolnim mjestima.

- Kanader je došao u pravi trenutak. Da nije bilo njega, otišla bi cijela uvala. Iza toga, pogodio je kuću i spasio je, rekla je jedna stanovnica.

U tijeku je očevid koji bi trebao otkriti uzrok požara u kojem su gorjele kuće i automobili te zbog kojeg je stanovništvo gotovo moralo napustiti svoje kuće.

Promet Jadranskom magistralom od četvrtka navečer teče normalno, a električne energije nema još na području Primoštena Burnog, gdje djelatnici HEP-a uklanjaju izgorjele stupove i zamjenjuju ih novima.

Božinović: Požar kod Grebaštice pod kontrolom, saniraju se rubovi požarišta


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u petak da je požar kod Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji stavljen pod nadzor, a vatrogasci saniraju rubove požarišta kako bi se spriječilo ponovno izbijanje požara.


- Radilo se o ozbiljnoj situaciji s obzirom na to da je sve bilo dodatno komplicirano orkanskim jugom'', kazao je ministar dodajući da je u petak ujutro obišao teren kod Grebaštice, koji je u četvrtak gasilo osam protupožarnih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prethodnu noć 160 vatrogasaca pratilo je stanje na zahvaćenom području, a trenutačno je povoljno vrijeme za djelovanje kanadera, izjavio je Božinović na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik" nakon primopredaje kombi-vozila za potrebe temeljne i interventnih jedinica policije.

Ocijenio je kako je gašenje požara kod Grebaštice bila dobro vođena operacija svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti.

- Pripremamo se sve vrijeme i oslanjamo se na iskustvo, znanje i požrtvovnost hrvatskih vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite, kao i na efikasnost naših protupožarnih zračnih snaga, kazao je Božinović.

HACZ: Korištenje dronova na opožarenim područjima opasno i zabranjeno


Tijekom gašenja požara kod Grebaštice u četvrtak uočeni su dronovi koji ometaju rad protupožarnih zrakoplova, pa Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) upozorava da je upravljanje dronovima tijekom hitnih intervencija zabranjeno jer može ugroziti živote i imovinu ljudi.

Neodgovorno i protupravno ponašanje operatera i udaljenih pilota dronova u zoni rada protupožarnih zrakoplova može obustaviti hitne intervencije i tako ugroziti živote i imovinu na tlu te izravno ugrožava sigurnost i zračnih i zemaljskih snaga.

- Upozoravaju se operatori i udaljeni piloti bespilotnih zrakoplova da je odredbom Uredbe, koja uređuje letačke operacije dronova na području EU-a, izričito zabranjeno izvoditi letačke operacije dronova blizu i unutar područja u kojima je u tijeku hitna intervencija, poput gašenja požara, potražnih aktivnosti i slično, ako za to ne dobiju dopuštenje predmetnih službi za hitne intervencija, ističe se u priopćenju.

Pilotske posade će, dodaje se, obustaviti letačke operacije odmah nakon uočavanja drona u zoni svojih aktivnosti. To će otežati sprječavanje širenja požara, štetu koja može nastati na objektima i dovesti u opasnost živote ljudi.

HACZ upozorava te poziva medije da ne objavljuju takve videosnimke, jer će time pomoći da se obeshrabre oni koji unatoč zabrani snimaju takve situacije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!